UA / RU
Підтримати ZN.ua

Латвія назвала спосіб позбавитися російського газу

Прем'єр Латвії заявив, що треба переходити на ядерну енергію.

Латвія має розглянути можливість переходу на ядерну енергію, а також будівництво ще одного терміналу зрідженого газу в Балтійському регіоні. Це дозволить країні стати незалежною від енергоресурсів РФ. Про це заявив прем'єр-міністр країни Криш'яніс Каріньш.

"Нам треба думати, як ми могли б зменшити свою залежність і, зрештою, зовсім перестати купувати газ із Росії... Нам треба думати про ще один термінал зрідженого газу в Балтійському регіоні... Ще одна з можливостей у майбутньому - ядерна енергія, малогабаритні атомні електростанції", - сказав Каріньш у четвер на засіданні парламенту.

Він зазначив, що зараз 40% загальної споживаної енергії в Латвії виробляється з відновлюваних ресурсів, 36% — із природного газу, 90% якого надходить із Росії. Прем'єр підкреслив, що дедалі менше самоврядувань використовують для централізованого отеплення газ і переходять на тріску деревини, яка дешевша і не імпортується з інших країн.

Читайте також: У Німеччині вже називають реальним ембарго Росії на купівлю нафти та газу

Термінал ЗПГ у литовській Клайпеді запрацював у 2014 році. Як стверджував Вільнюс, цей об'єкт має допомогти балтійській республіці позбавитися "монополії" "Газпрому".

Раніше повідомлялося, що країни Балтії відключиться від російської електромереж раніше, ніж планувалося.