UA / RU
Підтримати ZN.ua

Курс валют: гривня зміцнюється до долара, продовжує слабшати до євро

Нацвалюта здорожчала до долара на чотири копійки, до євро здешевшала на шість.

Національний банк України встановив офіційний курс гривні до долара на середу, 19 грудня, на рівні 27,8479 грн/долар, нацвалюта зміцніла до долара на чотири копійки порівняно з попереднім робочим днем (27,8860 грн/долар у вівторок, 18 грудня). Курс євро встановлений на рівні 31,6826 грн/євро (18 грудня – 31,6256 гривні), 10 рублів – 4,1723 грн/рубль (18 грудня – 4,1858 гривні).

У Нацбанку стверджують, що запровадження в десятьох областях країни воєнного стану не вплинуло на роботу банківської системи України. Як стверджує перший заступник голови НБУ Катерина Рожкова, ліквідність банківської системи коливається в межах 72-75 млрд гривень, банки за її підтримкою не зверталися.

"У перші дні після введення воєнного стану спостерігалася підвищена чутливість населення до ситуації на валютному ринку. Однак наразі ситуація стабілізувалася", - додала вона.

Увечері 26 листопада Верховна Рада проголосувала за введення воєнного стану терміном на 30 днів, до 14:00 26 грудня, у Донецькій, Луганській, Вінницькій, Харківській, Сумській, Чернігівській, Миколаївській, Запорізькій, Херсонській, Одеській областях, а також у внутрішніх водах України в акваторії Азовського моря. 28 листопада президент Петро Порошенко підписав відповідний закон.

Зазначимо, 25 листопада російські спецпризначенці атакували і захопили два катери та рейдовий буксир Військово-морських Збройних сил України, які прямували з Одеси до Маріуполя. Поранення дістали декілька моряків, загалом РФ незаконно утримує 24 українця.

26 листопада правління НБУ на чолі з його головою Яковом Смолієм провело позачергову зустріч із керівниками 40 найбільших банків України. Вона була присвячена підготовці банківського сектору до роботи в умовах воєнного стану.

Нацрегулятор не побачив підстав для введення адміністративних заходів на грошово-кредитному та валютному ринках. "Ліквідність банківського сектора становить близько 75 млрд грн, що є достатнім рівнем для належного та безперебійного функціонування системи", - наголошувалося у повідомленні Смолія.

Попри побоювання керівників найбільших банків країни, система продемонструвала стійкість, сплески паніки були поодинокими, здебільшого в тих регіонах, у яких запроваджувався воєнний стан. Докладніше про сценарії подальшого розвитку подій на валютному ринку читайте у матеріалі Максима Пархоменка "На валютному фронті без змін" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".