UA / RU
Підтримати ZN.ua

Курс валют в вересні: до чого готуються фінансисти

Наразі ситуація на валютному ринку стабільна, однак все може змінитися. 

Ближче до кінця літа ситуація на валютному ринку стабілізувалася, хоча літо було досить "спекотним" та зі своїми рекордами. В вересні пожвавиться економічна активність, а Нацбанк, ймовірно, буде орієнтуватися на закладений до кінця року курс, який трохи вищим, ніж той, що зараз. Так вважає доктор економічних наук Олексій Плотніков, пишуть novyny.pro.

За його словами, найімовірніше, коливання будуть помірними, на рівні кількох копійок. Тобто позиції гривні будуть послаблюватися, а долар – зміцнюватиметься.

Що впливатиме на курс

Експерт звернув увагу на декілька ключових факторів, які можуть вплинути на курс валют. Основним серед них є регулятивна політика НБУ, яка дозволяє контролювати ситуацію на ринку.

Також на курсові коливання можуть впливати події на фронті та можливі непередбачувані обставини.

Як зазначив фінансист, наразі на ринку немає надзвичайного попиту, а також відсутній плановий імпорт, що також зменшує попиту на іноземну валюту.

Однак, якщо ситуація зміниться і з'явиться потреба у плановому імпорті, це може призвести до підвищення попиту на іноземну валюту і, відповідно, до зміцнення курсу долара.

Читайте також: Нацбанк присвятив нову монету Верховній Раді

Як писало ZN.UA, з моменту запровадження антикризових заходів у лютому 2022 року НБУ завжди наголошував, що відхід від таргетування інфляції є тимчасовим. Зрозуміло, що в умовах воєнних шоків, емісії, невизначеності, підриву макропрогнозних процесів, повного переформатування валютного ринку тощо зберігати номінальний якір у вигляді кількісного показника інфляції було неможливо. Про це читайте в статті "Монетарна політика НБУ: за крок до зміни режиму?"