UA / RU
Підтримати ZN.ua

Курс валют: що буде, якщо НБУ відмовиться від фіксованого долара

Валюта почне дорожчати, але це буде недовго через вплив на ринок НБУ.

Якщо Нацбанк прийме рішення відмовитися від фіксованого курсу, який встановлений на рівні 36,6 вже більше року, то це викличе стрімке зростання долару. Хоча НБУ має інші важелі для стримування такого росту, тому зростання буде недовгим. Про це пише РБК-Україна з посиланням на економіста Бориса Кушнірука.

"Якщо вони (НБУ, - ред.) відпустять курс, безперечно курс стрибне. Потім він відкотиться назад, так завжди буває", - сказав він, зазначивши, що населення може програти.

На його думку, валютний ринок в Україні повністю залежить від Нацбанку, тому значення курсу "може бути будь-яким".

Кушнірук зазначив, що на цей рік в Україні прогнозується негативний торгівельний баланс на 20 млрд доларів, який буде покриватися за рахунок інтервенцій НБУ. Тому девальвація потрібна, але у заздалегідь оголошених параметрах, відомих усім учасникам.

Читайте також: Долар дорожчає: головні фактори, що впливають на ринок

Відмову від фіксованого курсу Кушнірук вважає "абсурдним кроком", але не виключив, що НБУ його зробить. За його словами, поки існує величезний дисбаланс між попитом та пропозицією, фактично курс визначає Нацбанк. "В умовах, коли у вас така залежність від Нацбанку, ні про яке вільне курсоутворення, не може бути й мови", - сказав експерт.