UA / RU
Підтримати ZN.ua

Курс валют: НБУ тестує ринок на можливе послаблення гривні

Аналітики вважають, що НБУ перевіряє реакцію ринку на різке коливання курсу. 

Минулого тижня Нацбанк "дозволив гривні слабшати більше, ніж у попередні тижні". Однак вагомих змін на валютному ринку не відбулось. Про це пише thepage.ua з посиланням на аналітиків інвесткомпаніі ICU.

«Загальний баланс на ринку змінився незначно, але НБУ цього разу дозволив гривні слабшати. Дії НБУ виглядають як спроба перевірити реакцію ринку на відносно різке коливання курсу. Ми очікуємо, що регулятор поступово відновить ослаблення гривні наступних тижнів», - пояснили аналітики. 

Вони пояснили, що загальний дефіцит валюти на ринку минулого тижня (за підсумками чотирьох робочих днів) зменшився на 28%, а якщо скоригувати його на потенційний разовий попит попереднього тижня, то зріс лише на 5% – чиста купівля валюти зменшилася до $464 млн.

Клієнти банків-юрособи за чотири робочі дні минулого тижня не змінили обсяг продажу валюти, а купівлю знизили на 16%. Іншими словами, чиста купівля валюти у цьому сегменті знизилася на 42%, до $265 млн. У роздрібному сегменті валютного ринку чиста купівля валюти зросла на 7%, до $198 млн.

Загалом за тиждень НБУ продав валюти в еквіваленті $746 млн, що лише на 5% менше, ніж за попередній тиждень ($782 млн). Минулого тижня НБУ валюту не купував, а тижнем раніше придбав $0,6 млн.

З початку 2024 року НБУ купив $119 млн, а продав $21 282 млн.

Офіційний курс гривні за підсумками минулого тижня послабився на 0,7%, до 41,32 грн/$, а готівковий долар у системно важливих банках подорожчав на 0.5%, до 41,1-41,6 грн/$.

Читайте також: Курс валют в вересні: до чого готуються фінансисти

Повідомлялось, що гравці банківського ринку прогнозують, що до кінця року курсові коливання валюти відбуватимуться у поточному коридорі 41,3-42 грн. Крім іншого, це збігається з курсовими розрахунками, закладеними в держбюджеті на 2024 рік (42,1 грн на кінець року).