UA / RU
Підтримати ZN.ua

Курс валют: Мінфіну потрібен долар по 45 гривень

Девальвація гривні це мільярди гривень додатково до бюджету. 

Бюджетоутворюючі податки в Україні це в тому числі податки, які утримуються на митниці (імпортні мита та ПДВ і акцизи на імпортні товари). І надходження від них напряму залежать від офіційного курсу гривні до долару та євро, пише Олексій Кущ, економіст, фінансовий аналітик у статті «Чи буде долар по 45... та інші питання, що турбують кожного».

Автор нагадав, що названі податки обраховуються від контрактної вартості товару в іноземній валюті та офіційного курсу НБУ на день митного обрахунку.

«У другому півріччі 2024 року Україна може отримати від митниці в середньому 50 млрд грн на місяць у вигляді митних платежів. Девальвація гривні, наприклад на 10% — це додатково 5 млрд грн додаткових податкових надходжень щомісяця або 30 млрд грн за півріччя (а це 30% віл плану Уряду «знайти» за рахунок збільшення податків приблизно 100 млрд грн до кінця року). Якщо глибина девальвації складе 20% — то це вже додатково 60 млрд грн з митниці», - пише автор.

Зважаючи на цілі бюджетної політики та необхідність утримувати дефіцит бюджету у плановому горизонті, Мінфіну потрібен «курс 45».

З іншими матеріалами автора можна ознайомитися за посиланням.