UA / RU
Підтримати ZN.ua

Курс валют: Гетманцев навів аргументи на користь стабільної гривні

За його словами, багато чого залежить від рівня міжнародних резервів. 

Курс іноземних валют та валютний ринок вцілому залежать від стійкості платіжного балансу. І хоча наразі платіжний баланс неможна назвати стабільним, він набагато кращий, ніж у період першого року повномасштабної війни. Про це нагадав голова комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев.

За його словами, у липні 2022 року, коли дефіцит за перше півріччя сягнув 8,1 млрд. дол., а резерви скоротились більш ніж на чверть, це обумовило необхідність разової корекції фіксованого офіційного курсу на 25%.  

"Допоки Україна зберігає міжнародні резерви на достатньому рівні дефіцит платіжного балансу залишатиметься контрольованим: ми матимемо необхідний буфер для підтримки стійкості валютного ринку, валютної ліквідності банків, забезпечення валютних платежів уряду/ НБУ", - додав він. 

За даними НБУ, у другій половині поточного року стан платіжного балансу має трохи покращитись. Дефіцит зведеного балансу у липні - грудні скоротиться до 0,3 млрд доларів, відповідно за підсумками року до 2,6 млрд доларів. При цьому міжнародні резерви залишатимуться на комфортному рівні, збільшившись із 37,9 млрд доларів у червні до 41,2 млрд доларів на кінець року, що є достатнім для проведення інтервенцій і підтримки стійкості валютного ринку.

Читайте також: Девальвація гривні: Нацбанк продав рекордний обсяг валюти

Повідомлялось, що видатки державного бюджету України за липень місяць були на рівні 264 млрд грн. Це на 20 мільярдів менше, ніж доходи держбюджету за місяць. Саме тому НБУ значно збільшив продаж валюти.