UA / RU
Підтримати ZN.ua

Курс валют: бізнес прогнозує девальвацію гривні, ціни зростатимуть

Хоча очікування бізнесу щодо девальвації стримані.

Відповідно до чергового опитування ділових очікувань бізнесу, що проводиться Нацбанк, наразі власники та керівники підприємств допускають середній обмінний курс у наступні 12 місяців на рівні 40,44 грн/дол.

«Додам від себе важливу деталь,  що опитування НБУ відбувалось у лютому, коли перспективи отримання зовнішнього фінансування були переважно не зрозумілими», - прокоментував такі очікування голова комітету ВР з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев.

Порівняно із попереднім опитуванням (40,06 грн/дол у 4-му кварталі 2023 року), очікування трохи погіршились. Хоча вони все одно нижчі ніж середній розрахунковий курс на 2024 рік, що заклав Кабмін у бюджет (40,7 грн/дол.), та у програмі EFF/прогнозах МВФ (41 грн/дол.).

Однак, як писало ZN.UA, у першому кварталі поточного року економічну й курсову стабільність утримано, але проблема не є вирішеною. Лише відтерміновано. Про це пише Вадим Башта, адвокат Львівської колегії адвокатів, та Сергій Следзь, редактор відділу мікроекономіки ZN.UA, у статті «Доля української гривні: коли прорве дамбу?».