UA / RU
Підтримати ZN.ua

Курс гривні у серпні: ексзаступник глави НБУ назвав фактори, які підсилять національну валюту

Курс може стабілізуватися.

Курс гривні в умовах війни прогнозувати складно, проте є фактори, які однозначно сприятимуть стабілізації національної валюти. Про це в ефірі ICTV зазначив колишній заступник голови НБУ Олександр Савченко.

Звичайно, передусім він залежатиме від перебігу бойових дій. Проте, є фактори, які цілком передбачувано можуть стабілізувати національну валюту.

Так, на курс гривні в позитивний бік може вплинути покращення ситуації з експортом наших товарів, якщо Україні вдасться хоча б частково розблокувати море.

Читайте також: У світі зростають ціни на пшеницю через ракетний удар по Одесі після підписання «зернової угоди» 

Так само все залежатиме від фінансової підтримки Заходу, каже колишній заступник голови НБУ.

"Якщо наші західні партнери все ж таки будуть по графіку надавати нам допомогу валютну, а Нацбанк буде викидати її на валютний ринок, то курс може стабілізуватися", – зауважив Савченко.

Читайте також: Маємо в наявності зерна на $10 млрд — Зеленський

Нагадаємо,  Національний банк України з 21 липня 2022 року підвищив офіційний курс долара до гривні на 25% до 36,5686 грн/долар. До цього з 24 лютого курс був зафіксований на рівні 29,2549 грн за долар. У підсумку долар в обмінниках підскочив до 40 грн. 

Для літа це аномальна ситуація, адже зазвичай у цей час на валютному ринку затишшя.

Своєю чергою, Національний банк сподівається і на те, що комерційні банки збільшуватимуть ставки за депозитами, а Мінфін підвищить дохідність військових облігацій, завдяки цьому зменшиться попит на валюту серед населення, бо буде більш вигідно зберігати кошти на депозитах чи в цінних паперах.