UA / RU
Підтримати ZN.ua

Курс долара: у Нацбанку оцінили ситуацію на валютному ринку

На даний час ситуація контрольована.

Наразі ситуація на валютному ринку стабільна, не варто очікувати суттєвої зміни курсу гривні до долару та інших валют. Про це на брифінгу заявив член Ради НБУ Василь Фурман, передає Укрінформ.

Він розповів про результати зміни валютно-курсової політики, маючи на увазі перехід від фіксованого курсу до режиму керованої гнучкості.

"У листопаді відбулося навіть певне поліпшення ситуації на валютному ринку порівняно з вереснем, до моменту набрання чинності рішенням про зміну курсового режиму. Наприклад, обсяг угод між банками, без участі НБУ, порівняно з вереснем збільшився втричі – до майже $90 млн на день. Натомість середньоденний чистий продаж валюти Нацбанком зменшився до $111 млн порівняно зі $128 млн у вересні", – зауважив Фурман.

За його словами, офіційний курс зараз коливається в обидва боки, реагуючи на зміни на валютному ринку. Стабільною є й ситуація в готівковому сегменті: від початку листопада гривня зміцнилася майже на 1%, а різниця між офіційним та готівковим курсом зменшилася до 3%.

"Тому загалом ситуація на валютному ринку є стабільною та контрольованою, підстав для різких коливань наразі немає", – переконаний член ради НБУ.

Читайте також: Нацбанк випустив нову пам’ятну монету до дня волонтерів

Він спрогнозував, що попри теперішню невизначеність із надходженням міжнародної фінансової допомоги наступного року, рівень золотовалютних резервів України й надалі залишатиметься високим. Отже, Нацбанк матиме ресурс для унеможливлення значних курсових коливань.

"Поміж основних ризиків – загострення ситуації на фронті та різке зменшення обсягів фінансової допомоги від міжнародних партнерів", – додав Фурман. 

Раніше експерт фінансового ринку заявив, що те, як зміниться курс долара 2024 року в Україні, буде залежити від рівня макрофінансової допомоги від міжнародних партнерів, зокрема Євросоюзу та США.