UA / RU
Підтримати ZN.ua

Курченко продовжив монополізацію економіки окупованого Донбасу - ЗМІ

Побіжний український бізнесмен взяв під контроль економіку окупованої частини Донбасу.

Після псевдовиборів на окупованій бойовиками території Донецької області компанія "Внешторгсервіс", яку пов'язують з побіжним бізнесменом Сергієм Курченко, остаточно отримала контроль над економікою цей території. Про це пише "Радіо Свобода".

Зазначається, що після приходу до влади в ДНР Дениса Пушиліна, повноваження з розвитку економіки "республіки" отримав так званий прем'єр-міністр ДНР Олександр Ананченко. За словами командира угруповання "Восток" Олександра Ходаковського, перед приїздом у Донецьк Ананченко працював в одній з великих російських корпорацій з інтересами в Сибіру і офісом у Москві. При цьому іншої інформації про Ананченко практично немає.

Тепер Пашков в Донецьку очолює структуру ЗАТ "Внешторгсервіс".

"Внешторгсервіс" - фірма з південноосетинською реєстрацією. З минулого року керує практично всіма шахтами і заводами на окупованій території. Видобуте вугілля і готовий метал потім потрапляють в Росію - без відома українських власників захоплених підприємств.

Монополістом на поставку і продаж продукції з окупованих районів Донецької та Луганської областей стала фірма "Газ-альянс" Сергія Курченко, стверджує видання.

Навесні цього року Мінекономіки РФ заборонило іншим трейдерам контактувати з угрупованнями ЛНР і ДНР.

Структури Курченко сьогодні фактично контролюють всі промислові гіганти непідконтрольного Донбасу, кажуть експерти.

Під владою Пушилина процес монополізації тільки прискорився. Один з перших указів, який він підписав в якості так званого в. о. голови ДНР" - передача "Внешторгсервіс" "Докучаєвського флюсо-доломітного комбінату".

"Внешторгсервіс", як і інші структури Курченко - у "чорному списку" Міністерства фінансів США. При це в українському списку санкційних підприємств це підприємство не значиться, резюмує видання.

Нагадаємо, що Курченко фігурує в кримінальному провадженні як керівник злочинної організації, яка вчинила тяжкі та особливо тяжкі злочини у сфері господарських операцій зі скрапленим газом. З лютого 2014 року бізнесмен перебуває за межами України, де переховується від слідства. Він оголошений в розшук. Ухвалою слідчого судді йому обрано запобіжний захід - утримання під вартою.