UA / RU
Підтримати ZN.ua

Курченко і Азаров придбали мережу АГЗС в Німеччині – ЗМІ

Зареєстрована у Відні компанія володіє 126 заправками і постачає на них скраплений газ.

Австрійська компанія, пов'язана із засновником компанії СЄПЕК Сергієм Курченком і сином екс-прем'єр-міністра України Миколи Азарова Олексієм, придбала мережу автогазозаправних станцій у Німеччині і постачає на них скраплений газ, повідомляє Deutsche Welle.

Компанією управляє податковий консультант Крістоф Ґерґ, послугами якого тривалий час користувалися люди з оточення екс-президента Віктора Януковича для розміщення інвестицій у Німеччині та Австрії.

Ґерґ підтвердив, що Geolog Oil & Gas Trading придбала 126 заправок в Німеччині, заявивши, що йому невідомо походження коштів, вкладених українським інвестором в цей бізнес.

Згідно зі звітністю зареєстрованої у Відні компанії, доходи від діяльності мережі АГЗС вкладаються в житлову та комерційну нерухомість в Австрії.

Операції координуються холдингом Garda Handels und Beteiligungs GmbH, якою, до втечі Януковича з України в 2014 році, через підставних осіб керував Олексій Азаров.

21 лютого 2014 року, за лічені дні до введення санкцій ЄС, Азаров подарував холдинг Костянтину Пивоварову – екс-президенту харківського футбольного клубу "Металіст". Пиоваров очолив клуб після того, як його придбав Курченко.

Ґерґ стверджує, що Geolog Oil & Gas Trading юридично не має відношення до мережі Sparschwein Gas, яку Курченко і Азаров придбали в 2012 році. При цьому вона зареєстрована за тією ж адресою, що і фірми Курченка й Азарова, і у неї те ж, виконавчий директор – Ґерґ.

Тим часом, у Німеччині закрили справу стосовно Sparschwein Gas після більш ніж трьох років слідства. Слідству так і не вдалося з'ясувати ні власників рахунку в Швейцарії, з якого був здійснений переказ коштів для здійснення купівлі, ні походження цих коштів.

У той же час, слідство встановило, що бенефіціарами компанії є Курченко, Азаров, а також один з топ-менеджерів СЄПЕК Андрій Кошель, який знаходиться під слідством в Україні.