UA / RU
Підтримати ZN.ua

Кучма закликав нинішню владу не спокушатися обіцянками Росії знизити ціну на газ

На переконання президента, сьогодні сподіватися, що Росія знизить ціну на газ - не можна. Навпаки - "потрібно росіян дякувати за те, що вони змушують нас займатися новими технологіями та енергоефективність", говорить Леонід Кучма.

Запитання енергобезпеки - це питання виживання України, зазначає президент України в 1994-2004 роках Леонід Кучма.

Про це він сказав у ході сесії "Енергетика: загрози, рішення, революції" на 10-й щорічній зустрічі Ялтинської європейської стратегії в Лівадійському палаці в Криму в п'ятницю, 29 вересня.

"Енергобезпека - це та ахіллесова п'ята, яка протягом 20 років нахиляла нас вниз, змушувала робити так, як не треба чинити, - сказав Кучма. - Якщо на тисячу доларів нашого ВВП 400 - енергоресурси, то яка ж економіка витримає? Ніяка економіка цього не витримає".

- Президенти Литви та України посперечалися з-за вартості газу

Кучма закликав нинішні українські власті не спокушатися: ціна на російський газ не буде знижена найближчим часом.

"Ціна на газ ніколи не буде 50 доларів, як колись була. Не будуть росіяни прокидатися і думати про Україну, як колись казав Єльцин. Сподіватися на те, що Росія знизить ціну - не можна. Навпаки - треба росіян дякувати за те, що вони змушують нас займатися новими технологіями та енергоефективність", - зазначив другий президент України. "Коли бізнес чує, що газ буде дешевше - це не стимулює його до пошуку енергоефективних рішень".

Крім того, вважає Кучма, Україна повинна розвивати можливості власного видобутку газу. У цьому напрямку, на думку другого президента, за 20 років зроблено небагато: "У нас є можливість видобутку газу. Але вже 20 років ми знаходимося на одному і тому ж рівні. До того ж, у нас найнижча рентна плата за енергоресурси". !zn

Читайте також:

Російський газ для України в 2014 році буде коштувати в середньому $ 400

Росія заманює Україну в Митний союз майже триразовим зниженням ціни на газ

У ЄС впевнені, що угода про асоціацію захистить Україну в газових переговорах з Росією

Переговори з Росією щодо газу не пов'язані з відносинами України з МС, Янукович

Відмова від імпорту російського газу обійдеться в $ 207 млрд