UA / RU
Підтримати ZN.ua

Кремль з усіх сил шукає гроші – Handelsblatt

Німецьке видання пише, що російський уряд шукає способи підвищити оподаткування.

На тлі глибокої рецесії уряд Росії в гарячці шукає нові джерела фінансування для латання дірок в державному бюджеті. В кулуарах "гуляють" численні проекти, мета яких підвищити бюджетні надходження. При цьому, багато з них б'ють по найбільш незахищеним верствам російського суспільства.

Про це сьогодні пише німецьке бізнес-видання Handelsblatt. Один з таких проектів російського уряду фактично пропонував відновити покарання за "дармоїдство", яке практикувалося в часи СРСР. Він передбачав, що безробітні росіяни повинні були сплачувати певну суму за "використання соціальної інфраструктури". Логіка пропозиції в тому, що безробітні не платять соціальний внесок, а отже вони нібито не можуть користуватися всім тим у Росії, що державою надається безкоштовно.

З 77,5 мільйонів спроможних працювати росіян офіційне працевлаштування мають менше 50 мільйонів. А своє безробіття зареєстрували лише мільйон громадян. Російський уряд вважає, що решта людей без роботи зайняті в "тіньовому секторі" економіки. Але насправді росіяни не реєструються як безробітні тому, що допомога від держави фактично відсутня. У всякому разі, коли інформація про такі наміри уряд РФ потрапили в пресу, піднявся шум і від плану вирішили відмовитися.

Однак з'явився інший не менш цікавий план отримання грошей. Після того, як на економічну форумі міністр фінансів Росії Антон Сілуанов запевнив, що нібито "підвищення податків не буде", його міністерство повідомило про план поступово збільшити податки для малого бізнесу на 15% впродовж трьох найближчих років. А отже це підвищення буде стосуватися двох мільйонів росіян. Однак, видання пише, що навіть так Москва не зможе вирішити свої фінансові проблеми. Підвищення податків принесе в бюджет лише один мільярд євро, в той час, як дефіцит бюджету становить більше 30 мільярдів.

Тим часом, близько 80% росіян визнали економічну кризу в РФ. При цьому, на думку старшого наукового співробітника інституту соціології Російської академії Леонтія Бизова, росіяни ставляться до кризи "дуже легко і не вважають ії глибокою".

Нагадаємо, що про "дно кризи" російські чиновники говорили в середині 2015 року, а наприкінці року президент РФ Володимир Путін почав вживати новий вираз – "пік кризи", про досягнення якого він неодноразово інформував мешканців Росії.

За офіційними даними, ВВП Росії за перше півріччя 2016 року скоротився на 0,9%. У 2015 році російська економіка скоротилася на 3,7% при зростанні світового ВВП приблизно на 3%.