UA / RU
Підтримати ZN.ua

Кредитування в Росії зростає рекордними темпами всупереч відсоткам

Стимулюють кредитування незабезпечені кредити та іпотека. 

За підсумками першого півряччя поточного року загальний обсяг виданих росіянам кредитів уперше сягнув 37 трлн рублів (268 мільярдів доларів). Тобто зростання становить 10% у порівнянні з показником на початок року. Про це пише The Moscow Times з посиланням на дані Центробанку Росії.

Для порівняння, в 2023 році зростання було трохи меншим — на 9,5% або на 2,6 трильйона рублів, хоча відсотки за кредитами тоді були значно нижчими. У першій половині 2023 року ключова ставка складала 7,5%, тоді як у 2024 році вона підвищилася до 16%.

Зазначається, що зростання цього року забезпечили іпотечні кредити, які збільшилися на 1,7 трильйона рублів. Це пов'язано з дією державних програм, ставки за якими не залежать від змін ключової ставки. Особливо великий попит на пільгову іпотеку спостерігався у травні-червні, оскільки люди поспішали отримати кредити до завершення програми 1 липня.

Також в країні досить швидко зростає незабезпечене кредитування. За перше півріччя 2024 року таких кредитів було видано на 1,3 трильйона рублів. Помітний обсяг кредитів у цей період припав й на кредитні картки, ставки за якими менш залежні від ключової ставки.

Читайте також: Буданов: Для заколоту в Росії потрібен лідер на місці. Наразі один з таких лідерів перебуває в Україні

Повідомлялось, що "холодна війна" між РФ та США розпочалася. Так, США в червні встановили антирекорд щодо падіння закупівлі російських товарів. Загалом придбали продукції на суму $186,7 млн. До цього імпорт нижчий за вказаний рівень був в січні 1996 року ($183,5 млн).