UA / RU
Підтримати ZN.ua

Кредитування в кінці 2020 року збільшилось - НБУ

Драйвером стали вклади на вимогу.

Банки відновили обсяги кредитування бізнесу і населення в кінці минулого року, при цьому рівень доларизації економіки впав до 38%. Про це повідомляє прес-служба НБУ.

Відзначається, що середньомісячні обсяги нових кредитів в другому півріччі більш як подвоїлися в порівнянні з I півріччям 2020 року. Причому темпи іпотечного кредитування в 2020 році випередили споживче кредитування.

У IV квартал також тривав приріст депозитів населення і бізнесу в банках, переважно в національній валюті. Всього за рік гривневі кошти бізнес-клієнтів зросли на 34,5%, валютні - на 2,2%.

Драйвером зростання гривневих вкладів населення в умовах невизначеності і зниження ставок були вклади на вимогу - їх частка зросла до 55,2%.

Завдяки значному припливу коштів клієнтів в гривні рівень доларизації в IV кварталі знизився на 3,1 в. п. до 38,0%.

Читайте також: Фонд гарантування відзвітував щодо виплат вкладникам банків-банкрутів

Повідомлялося, що минулого року чистий прибуток банків склала 41,3 млрд грн, що на 29% менше показників 2019 року. Для порівняння, в 2019 році банківська система заробила 58,4 млрд грн. У Нацбанку вважають, що коронакриза вплинула на банки м'якше, ніж очікувалося.

Повідомлялося, що банки України в минулому році скоротили кількість структурних підрозділів на 10,8%, або на 868 відділень - до 7,134 тис.