UA / RU
Підтримати ZN.ua

Крах світової економіки та стеля боргу США: міністри G7 в Японії обговорять дефолт, що гряде

Фінансові лідери країн Великої сімки вже сьогодні зустрінуться в Японії, оскільки протистояння щодо стелі боргу США вимальовується як одна з найбільших потенційних загроз для світової економіки, пише Associated Press.

Міністр фінансів Джанет Єллен сказала, що одним із її пріоритетів у Ніігата, портовому місті на узбережжі Японського моря, буде підкреслити важливість вирішення протистояння щодо державного боргу.

Читайте також: США можуть оголосити дефолт по боргу вже 1 червня — Мінфін

«Я підкреслю важливість того, щоб Конгрес вжив заходів для врегулювання ліміту боргу, щоб зберегти економічне лідерство Америки та захистити світову економіку», — написала Єллен у Twitter у четвер.

Йеллен також обов’язково намагатиметься заспокоїти своїх колег у зв’язку з недавніми банкрутствами банків, які викликали занепокоєння щодо ризиків для глобальної фінансової системи.

Міністри фінансів і керівники центральних банків збираються на триденну зустріч перед самітом G-7 пізніше цього місяця в Хіросімі.

Читайте також: Річниця Хіросіми й українські АЕС: Reuters окреслює нові загрози на тлі захоплення станцій Росією  

Джо Байден заявив у середу, що у вівторок він і лідери Конгресу провели «продуктивну» зустріч щодо спроби підвищити ліміт державного боргу. Вони знову зустрінуться в п'ятницю, щоб спробувати запобігти ризику безпрецедентного дефолту уряду вже 1 червня, якщо законодавці в розділеному Конгресі не погодяться підвищити верхню межу боргу.

Читайте також: Між Байденом та Конгресом поки немає компромісу щодо запобігання дефолту США – WP

Байден сказав, що він «абсолютно впевнений», що країна може запобігти дефолту, заявивши, що невиконання зобов’язань Америки, на яких базується значна частина світових фінансів, «не є варіантом».

Байден сказав, що «можливо, але малоймовірно», що йому доведеться відкласти свою поїздку до Японії, Австралії та Папуа-Нової Гвінеї пізніше цього місяця.

У коментарях, підготовлених напередодні зустрічі в четвер, Єллен сказала, що зміцнення глобальної фінансової системи є ключовим пріоритетом G-7. Так само оновлена ​​демонстрація підтримки України, оскільки коаліція з понад 30 країн прагне накласти на Росію важкі економічні витрати за її війну.

Вона сказала, що «історичні» інвестиції Байдена в модернізацію інфраструктури США стали кроком до підвищення стійкості економіки, чия залежність від глобальних ланцюжків поставок пройшла серйозне випробування під час пандемії COVID-19.

Читайте також: Cкасування статусу надзвичайної ситуації через COVID-19: що це означає для громадян України

«Ми вживаємо широкий спектр індивідуальних і спільних дій, щоб знизити інфляцію, підтримувати зростання та допомогти пом’якшити вплив зовнішніх шоків, у тому числі на країни, що розвиваються», – сказала вона.

Висока інфляція

Інфляція залишається вперто високою. Споживчі ціни в Сполучених Штатах зросли на 0,4% у квітні, різко збільшившись порівняно з 0,1% зростанням у лютому-березні, а показники базової інфляції залишалися високими, що є ознакою того, що подальше зниження інфляції, ймовірно, буде повільним і нерівним, навіть незважаючи на річний показник зростання на 4,9% стало найменшим за два роки.

Інші економіки G-7 борються з ще більш високим зростанням цін, що змушує їхні центральні банки підвищувати процентні ставки, які досягли рекордно низького рівня в перші дні пандемії.

Фінансові лідери G-7 зустрілися лише місяць тому у Вашингтоні під час щорічної зустрічі Світового банку та Міжнародного валютного фонду, де вони підтвердили свою прихильність допомозі економікам подолати наслідки війни в Україні, допомогти країнам із великими боргами розв’язати свою фінансову вразливість, зміцнити глобальні системи охорони здоров’я та допомогти подолати зміну клімату.

Читайте також: Рада завалила обіцяний МВФ законопроект про виведення з ринку банків в умовах воєнного стану

Країни G-7 включають Канаду, Францію, Німеччину, Італію, Японію, Велику Британію та Сполучені Штати. Серед інших запрошених на зустрічі в Ніігата – Європейський Союз, МВФ і Світовий банк, а також міністри фінансів Бразилії, Коморських островів, Індії, Індонезії, Південної Кореї та Сінгапуру.