UA / RU
Підтримати ZN.ua

Країни ЄС зможуть закупати газ вскладчину - антикризове рішення Єврокомісії

Цікава деталь - Єврокомісія пропонує ліквідувати довготермінові газові контракти. Хоча президент РФ Путін не так давно стверджував, що помірні ціни на російський газ окремі країни ЄС мають саме завдяки довгостроковим угодам.

Європейська комісія в середу запропонувала правила, що дозволяють країнам ЄС спільно купувати газ, а фактично - створювати стратегічний резерв, який буде використано у разі надзвичайної ситуації. Про це повідомляє Reuters.

"Спільні, а не окремі закупівлі можуть допомогти забезпечити кращі умови на світових ринках газу", - прокоментувала ініціативу віцепрем'єр-міністр Іспанії Тереза ​​Рібера.

Йдеться про систему, за допомогою якої оператори систем передачі (TSO) країн ЄС могли б спільно купувати стратегічні запаси газу, і надалі могли б використовувати ці запаси в надзвичайній ситуації серйозного дефіциту.

Читайте також: Ціна газу в Європі все вище та вище через альтернативні джерела енергії

Зазначається, що участь буде добровільною. Країни лише повинні повідомити Комісію про обсяги закупівлі, операційні процедури для активації постачання в надзвичайній ситуації, а також очікувані витрати та вигоди.

Першими відповідні зміни до законодавства про спільні закупівлі пропонували Іспанія, Греція та Румунія. Зокрема, Іспанія пропонувала такі зміни ще у жовтні – тоді їх підтримали не всі країни ЄС.

Водночас повідомляється, що дана пропозиція не зможе подолати цінове ралі на газ поточної зими, оскільки Єврокомісія планує провести перемовин між Європарламентом та країнами-членами блоку. Посадовці окремих країн ЄС не вбачають участі своїх країн у такій системі закупівель.

Крім того, цими ж змінами Єврокомісія пропонує ліквідувати довгострокові газові контракти до 2050 року, коли ЄС планує досягти кліматичної нейтральності.

Читайте також: Ціна газу в Європі все вище та вище через альтернативні джерела енергії

Нагадаємо, раніше повідомлялось, що Газпром продає газ Німеччині втричі дешевше, ніж європейським країнам. Про це стало відомо влітку, під час пресконференції російського президента Владіміра Путіна після переговорів з невизнаним президентом Білорусі Алєксандром Лукашенком.

"Ті, хто погодився укладати з нами в Європі довгострокові контракти, зараз можуть тільки руки потирати і радіти, інакше довелося б платити по 650. А "Газпром" в ту ж Німеччину продає по 220, у всякому разі, зовсім недавно це було", - пояснив Путін ціну на газ для Німеччини.