UA / RU
Підтримати ZN.ua

Країни ЄС можуть вже сьогодні остаточно домовитися щодо пакету заходів по відновленню економіки

Так звану «ощадливу четвірку» вдалося переконати в доцільності заходів.

Австрія, Данія, Нідерланди і Швеція готові виконувати ключових пунктів угоди про пакет заходів стимулювання економіки ЄС. Країни, через позиції яких раніше переговори зайшли в глухий кут, змінили свою думку. Про це повідомляє Новий час з посиланням на Bloomberg, який у свою чергу посилається на джерела.

Наголошується, що домовитися вдалося вночі. Австрія, Данія, Нідерланди і Швеція (так звана «ощадлива четвірка») погодилися з пропозицією, 390 млрд євро з фонду на суму 750 млрд євро були виділені як субвенції, а інша частина грошей як кредити під низькі відсотки. Спочатку пропонувалося роздати 500 млрд в якості субвенцій.

Лідери 27 країн блоку ще раз зберуться сьогодні в 16.00 (17.00 за Києвом), щоб врегулювати питання, які залишилися, у тому числі визначити загальний розмір фонду та механізми контролю витрат.

Загальний розмір обговорюваного пакету заходів стимулювання економіки становить приблизно 1,8 трлн євро. Більше 1 трильйона євро роздадуть у вигляді субвенцій з бюджету ЄС, Ще 750 мільярдів євро виділять на пакет заходів за екстреним стимулювання.

Читайте також: Лідери країн Євросоюзу не затвердили формування бюджету на 7 років

Як писало ZN.UA, пандемія коронавірусу вплинула на економіки всіх європейських країн. Після певних проблем на початку несподіваного лиха Європейський Союз зміг взяти ситуацію під контроль і вийти на шлях загального планування і координації.

Докладніше читайте в матеріалі Богдана Іващенко – «План порятунку для ЄС».