UA / RU
Підтримати ZN.ua

Концерн “Ядерне паливо” очолив чиновник середньої ланки в Міненерго часів Порошенка

Тимчасовий керівник концерну не має освіти у сфері ядерної енергетики.

Кабінет Міністрів України ухвалив рішення про тимчасове покладення виконання обов’язків генерального директора Державного концерну “Ядерне паливо” на Яна Пересту. Про це повідомив представник уряду у Верховній Раді Тарас Мельничук.

«Тимчасово покладено виконання обов’язків: генерального директора Державного концерну “Ядерне паливо” на Пересту Яна Івановича», - зазначив Мельничук.

З відкритих джерел відомо, що тимчасовий керівник концерну не має освіти у сфері ядерної енергетики. У 2001 - 2006 роках він навчався в Київському національному економічному університеті та отримав диплом магістра у сфері міжнародної економіки та менеджменту.

Як випливає з відомостей Єдиного державного реєстру декларацій, з 2016 по 2018 рік Ян Переста працював у Міністерстві енергетики на посаді середньої ланки - заступником начальника відділу фінансового планування та аналізу в нафтогазовому комплексі Департаменту економіки та фінансів.
Крім того, з 2007 по 2009 роки він обіймав посаду старшого економіста в Міністерстві фінансів, а з 2009 по 2017 рік працював головним консультантом у Верховній раді України.

У 2017 році в. о. міністра енергетики Ольга Буславець заявляла про плани ліквідації Державного концерну "Ядерне паливо" у зв'язку з невиконанням визначеної під час його створення функції.
Держконцерн "Ядерне паливо" було створено з метою організації на території України окремих елементів ядерно-паливного циклу, як-от виробництво комплектуючих ядерного палива для атомних електростанцій і складання паливних касет.

"Ядерне паливо" об'єднує держпідприємства Східний гірничо-збагачувальний комбінат, "Смоли", Український науково-дослідний і проектно-розвідувальний інститут промислової технології.

Підготувала Ільченко Лія