UA / RU
Підтримати ZN.ua

Контрафактному алкоголю в Україні перекриють кисень: перевірити покупку можна буде через “Дію”

Наскільки важлива ця проблема вказує лише один факт: в Україні зафіксовано продаж 50000 пляшок алкоголю з однаковою акцизною маркою.

Щоб українці не купляли підроблений алкоголь та цигарки, у Мінцифри створюють унікальну електронну систему обігу підакцизних товарів “єАкциз”. Про це повідомив міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

"Щорічно Україна втрачає 30 млрд грн держбюджету через тіньовий ринок алкоголю та тютюну. А українці, навіть не підозрюючи, купують контрафактні товари. Показовий кейс. Зафіксували продаж понад 50000 пляшок алкоголю з однаковою акцизною маркою. Значить, що 49999 разів люди купували «палену» горілку або що кошти з продажів не йшли в бюджет", - зазначив міністр.

Читайте також: Депутати вирішили потурбуватися про здоров'я українців шляхом підвищенням цін на солодку газовану воду

За його словами, електронна марка акцизного податку виглядатиме як спеціальний двовимірний цифровий код, який наноситимуть на товар. Перевірити, чи придбаний товар є оригіналом можна буде зчитавши код через застосунок “Дія”.

Наразі у Парламенті готують відповідні законопроєкти 8286 та 8287.

Зазначається, що вимоги щодо маркування тютюнових виробів та алкогольних напоїв та рідин виключно електронними марками почнуть діяти з 1 січня 2025 року.