UA / RU
Підтримати ZN.ua

Комунальні платежі: чи потрібно їх платити, коли житло зруйноване

Роз'яснення дав експерт.

Багато українців вимушено залишили свої домівки та стали внутрішньо переміщеними особами через повномасштабне вторгнення Росії. Засновник Спілки споживачів комунальних послуг Олег Попенко в ефірі «Українського радіо» розповів, чи потрібно оплачувати комунальні послуги власникам житла, якщо воно зруйноване.

Які документи потрібні, щоб не платити комуналку за зруйноване житло

За словами Попенка, у Києві ухвалили рішення, відповідно до якого ті українці, чиї будинки постраждали від російської навали, не платять за комунальні послуги або платять частково.

«Я знаю випадки в Бучі та Ірпені, коли людям проходили платіжки за газ, хоча їхні будинки були зруйновані. Водночас влітку люди отримували платіжки, хоча виїхали з Маріуполя, а їхні будинки зруйновані», – сказав він.

Експерт підкреслив, що у такому випадку людина має написати заяву до компанії, яка нараховує послуги, взяти довідку в органах місцевого самоврядування, що її оселя зруйнована, і потім буде зроблений перерахунок. Попенко наголосив, що сплачувати за комуналку у такому випадку не потрібно, окрім окремих послуг.

Читайте також: Субсидія: чи можуть її оформити безробітні українці

Він додав, що якщо будинок зруйнований, послуги ЖЕКів та комунальних або приватних керуючих компаній надаються, то їх необхідно сплачувати, зокрема в Києві.

«На тимчасово окупованих територіях ці послуги сплачувати не потрібно. На всі інші послуги у людей є облік, і вони за них не платять. Крім того, якщо будинок зруйнований, то за тепло такі особи також не платять», – резюмував фахівець.

Раніше Попенко пояснив, чи будуть платити за комунальні послуги ті українці, які вимушено залишили житло.