UA / RU
Підтримати ZN.ua

Компенсація за знищене авто: чи можна її отримати

Пояснення дали юристи.

Ракетні атаки Росії зруйнували житло багатьох українців а також пошкодили багато автомобілів. Фахівці «Юридичного порадника для ВПО» розповіли, чи можуть власники пошкоджених авто отримати грошову компенсацію.

Читайте також: Моральна шкода: які мають бути підстави для отримання компенсації

Вони зазначили, що на сьогоднішній день немає окремого законодавчого регулювання щодо компенсації за знищені транспортні засоби. Також вони розповіли, які існують можливі шляхи вирішення цього питання.

В першу чергу власникам знищених та пошкоджених транспортних засобів варто зафіксувати цей факт.

Для цього потрібно:

Як отримати страхове відшкодування

За загальним правилом, передбаченим п. 32.9 ст. 32 Закону України «Про обов'язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів», страховик або МТСБУ не відшкодовує шкоду, заподіяну в результаті дорожньо-транспортної пригоди, якщо вона відбулася внаслідок масових заворушень і групових порушень громадського порядку, військових конфліктів, терористичних актів, стихійного лиха, вибуху боєприпасів, пожежі транспортного засобу, не пов'язаної з цією пригодою.

Тому отримати страхове відшкодування можливо лише у разі, якщо це прямо передбачено договором майнового страхування, коли йдеться про страхування інтересів, пов’язаних з володінням, користуванням і розпорядженням майном.

Договір страхування цивільно-правової відповідальності власників ТЗ не є договором майнового страхування. Тому якщо ви застрахували лише свою цивільно-правову відповідальність, то у разі знищення чи пошкодження ТЗ внаслідок війни, страхова не буде нічого відшкодовувати.

Чи можливо стягнути завдану шкоду в судовому порядку

Можливо отримати позитивне судове рішення про відшкодування збитків, а також моральної компенсації. Як свідчить аналіз судової практики, останнім часом українські суди виносять багато рішень на користь позивачів (а це, в основному вітчизняний бізнес, який постраждав від війни). Однак, на жаль, відкритим залишається питання реального виконання цих судових рішень.

На сьогоднішній день існує зареєстрований законопроєкт №11147, який визначає засади надання державою компенсації за пошкодження та знищення автомобілів внаслідок війни. Він передбачає, що фізичні та юридичні особи, їхні спадкоємці та правонаступники зможуть отримати компенсації за пошкоджені та знищені автобуси, вантажні та легкові авто, причіпи, напівпричіпи. Власники цих транспортних засобів зможуть подати свої заяви щодо компенсації до спеціальних комісій, які мають бути створені у територіальних громадах.

Нагадаємо, українці, житло, яких постраждало від війни, можуть розраховувати на грошову компенсацію від держави. Нагадаємо, хто саме може отримати компенсацію.