UA / RU
Підтримати ZN.ua

Компанія-виробник фортифікаційних споруд BetonEnergo звернулася до Зеленського через тиск БЕБ

Очільник одного з провідних виробників фортифікацій та укриттів – компанії BetonEnergo Олександр Мазурок заявив, що Бюро економічної безпеки у повному обсязі заблокувало роботу компанії і таким чином залишило нові інфраструктурні об’єкти та цивільних осіб без захисту. Про це він повідомив у своєму відеозверненні до глави держави Володимира Зеленського, опублікованому на його сторінці у Facebook.

"Свавілля і тиск на бізнес, мабуть, вже давно стали візитівкою вітчизняних силовиків. Але я наївно вважав, що стратегічно важливі підприємства, від роботи яких залежить безпека держави, схоронність інфраструктури і життя тисяч людей, не можуть бути об’єктами цього "полювання". Але, як сказали детективи БЕБ на одному з 12 обшуків, що відбулися о 7.20 ранку у домівках наших співробітників, офісах та обласних підрозділах компанії – «те, що ми вас кошмаримо, означає, що ви вийшли на необхідний рівень». Чи правильно я зрозумів, що це і було перезавантаження БЕБ, про яке просив весь український бізнес та західні партнери?", – зазначив підприємець.

Мазурок наголосив, що атака на BetonEnergo відбулася 12 вересня, коли за 12 адресами компанії в Києві і паралельно у п’яти підрозділах, на виробництвах та офісах у двох різних містах України пройшли обшуки та вилучення документів.

В ході цих обшуків, каже він, вдома у співробітників правоохоронці створили дискомфорт для їхніх родин – дітей та літніх батьків.

За його словами, претензії, які БЕБ закидає підприємству – про невідповідність їхніх фортифікаційних споруд класу захисту А-II, захисту від вибухової хвилі, є нічим не підтвердженими та не відповідають дійсності.

"Ці претензії сміховинні. В нас є три окремі дослідження, які це підтверджують. Одне з них – це висновок Інституту ДСНС, ціла наукова робота на 60 сторінок, другий протокол – натурних випробувань Університету оборони, який показує, що ланки витримують 43 тонни. І нарешті – є протокол натурних відстрілів на полігонах, де ми підривали 152-у міну у п’яти метрах від нашого укриття. Всі ці документи підтверджують, що всі звинувачення, які нам інкримінуються, не мають жодного зв’язку зі здоровим глуздом", – сказав глава BetonEnergo.

Читайте також: Росіяни за місяць збудували понад 100 км фортифікацій на узбережжі Чорного моря в Криму та на Херсонщині – ЦЖР

Мазурок підкреслив, що дії БЕБ свідомо спрямовані на підрив репутації та спроби блокування робочого процесу компанії, що, враховуючи профіль підприємства в умовах війни, можна розцінювати як підрив обороноздатності та національної безпеки нашої держави.

"Просимо Президента як гаранта Конституції втрутитися і зупинити це свавілля, яке відбувається по відношенню до нашої компанії. Адже ті пріоритети, які ви ставите на Ставці із захисту енергетики та будівництва фортифікаційних споруд, під загрозою. Тому що БЕБ блокує роботу одного з ключових заводів, який виготовляє продукцію за даними напрямками", – наголосив підприємець у своєму зверненні до українського лідера.