UA / RU
Підтримати ZN.ua

Комітет ВР не підтримав оновлену програму Кабміну через умови МВФ

Програма МВФ суперечить програмі діяльності уряду

Комітет Верховної Ради з питань економічного розвитку не підтримав оновлену програму діяльності уряду Дениса Шмигаля, рекомендувавши народним депутатам самим визначитися щодо неї шляхом голосування під час засідання 18 червня.

При цьому, тільки п'ять членів комітету підтримали програму, ще чотири депутати проголосували проти, стільки ж утрималися.

Своєю чергою голова комітету Дмитро Наталуха підтримав програму, зазначивши, що вона суперечить умовам меморандуму з Міжнародним валютним фондом щодо нової програми співпраці з Україною.

"Програма МВФ суперечить програмі діяльності уряду. І навпаки. Або може і не суперечить, але не дозволяє реалізувати її повною мірою. Однак. Ми програму діяльності уряду отримали після підписання меморандуму з МВФ, тому я сподіваюся, що наш уряд насамперед буде виконувати власну програму, для нього це буде пріоритетом, а меморандум з МВФ буде другорядним документом", - сказав він.

Читайте також: Сотні бойовиків "Талібан" випустили на свободу з афганських в'язниць

Нагадаємо, в оновленій програмі дій Кабмін допускає падіння економіки у 2020 році до 8% ВВП проти 2019-го.

Також відзначимо, що Верховна Рада не підтримала першу редакцію Програми діяльності Кабінету міністрів України.

Як повідомлялося, Україна 12 червня повністю отримала $ 2,1 млрд першого траншу від Міжнародного валютного фонду. Рада директорів Міжнародного валютного фонду затвердила програму співпраці з Україною на 5 мільярдів доларів. Нова програма розрахована на 18 місяців.

Уряд України опублікувало текст Меморандуму з МВФ, серед умов якого підвищення тарифів на опалення до рівня ринкових та проведення реформи освіти.