UA / RU
Підтримати ZN.ua

Коломойський відмовляється продавати нафту "Укрнафти" за високими цінами

Ціну, встановлену відповідно до постанови Кабміну без 15% знижки, що контрольованій Коломойським "Укрнафті" вважають несправедливою.

Після визначення Аукціонним комітетом стартової ціни продажу нафти і газового конденсату для аукціону, запланованого на 31 січня 2015 року, ПАТ "Укрнафта" направило на адресу Аукціонного Комітету лист з проханням пояснити формулу ціни, оскільки не вважає її справедливою, повідомляє прес-служба "Нафтогазу України".

"НАК "Нафтогаз України", як найбільший акціонер Укрнафти, стурбована спробами керівництва цієї компанії протидіяти проведенню аукціону за новими правилами, затвердженими Постановою уряду від 21.01.2015 р. №16 "Про внесення змін до Порядку організації та проведення біржових аукціонів з продажу нафти сирої, газового конденсату власного видобутку і скрапленого газу". Дана Постанова, як і інші дії з реформування системи торгів українськими енергоресурсами, спрямована на досягнення їх справедливої ринкової вартості", - наголошується в повідомленні.

Перші ж спроби провести аукціон з новими правилами натрапили на протидію Укрнафти, яка повинна бути зацікавлена в високій ціні на свої ресурси, вважають у "Нафтогазі"

"Спроби знизити вартість реалізованої нафти власного видобутку незмінно несуть високі корупційні ризики і загрожують зниженням доходів державного бюджету", підкреслюється в заяві.

Даний факт, як зазначають у "Нафтогазі", ще раз свідчить про необхідність посилення державної участі в управлінні ПАТ "Укрнафта""

"Оскільки надання розшифровки формування стартової ціни аукціону не передбачено Порядком його проведення, Укрнафта зобов'язана прийняти до виконання доведену до компанії Аукціонним Комітетом ціну. Затверджена Комітетом стартова ціна є керівництвом до дії і не може бути предметом обговорення з господарюючим суб'єктом", - відзначають в компанії.

Раніше аукціонний комітет з продажу нафти, газового конденсату власного видобутку і скрапленого газу на своєму засіданні 27 січня затвердив стартові ціни аукціону, який планується провести 31 січня 2015 року. Так, стартова ціна нафти затверджена в розмірі 5297,93 грн. за тонну без ПДВ. На газовий конденсат власного видобутку встановлена стартова ціна в розмірі 5772,23 грн. за тонну без ПДВ.

Читайте також: Світовий банк: Економіці Росії загрожує падіння цін не тільки на нафту, але і на іншу сировину

21 січня Кабінет міністрів України схвалив рішення про скасування норми про можливість зниження стартової ціни нафти на аукціонах на 15% від світової ціни.

Раніше до цього стало відомо, що Коломойський заробив на "Укрнафті" понад 660 млн грн на одному аукціоні з продажу нафти, викупивши сировину з 15% знижкою. Згодом Генпрокуратурою було порушено кримінальну справу за нанесення збитків при цій оборудці.

Як раніше писало ZN.UA, продаж української нафти за заниженими цінами є головною причиною слабких фінансових результатів "Укрнафти" протягом останніх років.

Єдиним покупцем ресурсів "Укрнафти" на аукціонах виступає група "Приват". Занижена ціна на українську нафту дозволяє покупцеві отримувати нафтопродукти на НПЗ "Укртатнафта" з низькою собівартістю і згодом консолідувати прибуток на оптовій і роздрібній торгівлі через об'єднану мережу АЗС. У 2009 р. з допомогою маніпуляцій при встановленні стартової ціни на українську нафту недоотриманий прибуток "Укрнафти", а відповідно додатковий прибуток групи "Приват" склала близько $ 1 млрд.

Читайте також: "Нафтогаз" в 2,5 рази завищив ціну на газ, яку він хоче встановити для населення

Контрольний пакет акцій "Укрнафти" у розмірі 50% + 1 акція належить державному "Нафтогазу України", але вже 12 років, як компанією фактично керує "Приват" бізнесмена Ігоря Коломойського, консолідував 43% акцій. І з тих пір цей менший, але блокуючий пакет дозволяє міноритарію вирішувати, чи проводити збори акціонерів, змінювати менеджмент і виплачувати державі дивіденди.