UA / RU
Підтримати ZN.ua

Коли підвищать пенсії в Україні: етапи індексації

Зростання пенсій буде відбуватися поетапно.

Українців очікує декілька етапів підвищення пенсій у 2022 році. Вони передбачають підвищення пенсій для різних категорій громадян, нарахування надбавок та доплат. Про це повідомили у Міністерстві соціальної політики.

Кому підвищать пенсії у січні

Під час січневого підвищення планується перерахунок пенсійних виплат для осіб, які отримали інвалідність через аварію на ЧАЕС. Вони мають одержувати з 2022 року не менше, ніж:

Також у січні запроваджується мінімальна пенсійна виплата на рівні не менше ніж 7 800 грн кожному з непрацездатних батьків, дружині (чоловіку) захисників, що загинули в зоні АТО/ООС.

Жінки, які народилися у 1962 році, зможуть отримувати пенсію при досягненні ними нового пенсійного віку. Виплати будуть нараховуватися за підвищуючим коефіцієнтом 9%.

Читайте також: Підвищення пенсії в Україні: коли це станеться

Березневе підвищення пенсій

Планується індексація пенсій для всіх пенсіонерів за однаковими правилами, а також заходи для підтримки окремих категорій:

Пенсії у липні

У цьому місяці запланований перерахунок пенсій, що пов'язаний із підвищенням розміру прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб.

Жовтневе підвищення пенсії

У жовтні буде введення нової мінімальної пенсійної гарантії у розмірі не менше, як 3 000 грн для громадян старше 70 років при наявності необхідного стажу – 30 років для жінок та 35 років для чоловіків.

У випадку, коли людина має менший стаж, тоді для неї визначення мінімальної пенсії буде відбуватися пропорційно чинному страховому стажу за умови наявності 25 років стажу для чоловіків та 20 років для жінок.  Її розмір становитиме не менше 2 500 грн.

Також у цьому місяці плануються доплати до пенсій для громадян від 70 до 75 років. Розмір доплати – 300 грн. Їх отримає близько 1,7 млн осіб.

Пенсії у грудні

В цей час пройде перерахунок пенсій. Він пов'язаний із підвищенням розміру прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб. 

Нагадаємо, що у 2022 році в Україні відбудеться індексація пенсій за новими правилами. Про це повідомив голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев. Він зазначив, індексація пенсій буде проведена для всіх категорій пенсіонерів в Україні.

Журналістка, редакторка відділу економіки Юлія Самаєва розповідає, яку ж неприємну правду про пенсії та пенсійну систему намагається приховати влада.