UA / RU
Підтримати ZN.ua

Коболєв: Хтось хоче перевести 500 млн дол. "Газпрому" і подивитися, чи відправлять вони газ

Голова "Нафтогазу" не бачить необхідності збільшувати запас газу на 2,5 млрд кубів - до 17, як того вимагає уряд.

"Нафтогаз України" буде зобов'язаний виконати завдання уряду і збільшити за два місяці обсяг газу в сховищах до 17 млрд кубометрів, однак необхідності в цьому немає, і для держави це буде найдорожча електроенергія, коли-небудь вироблена в Україні.

Про це в інтерв'ю DT.UA заявив голова правління НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв, відзначаючи, що таким чином "хтось" хоче перевести "Газпрому" 500 млн дол. і подивитися, чи відправлять вони газ в обмін.

"Хтось хоче перевести в "Газпром" 500 млн дол. і подивитися, відправлять вони газ в обмін чи не відправлять? Я нікому не раджу цього робити, враховуючи весь обсяг накопичених проблем. Там без додаткової угоди, яка чітко регулює: туди 10 млн грошей - сюди газ, і так потроху-потроху, ризикувати не можна. Усі попередні сезони (з 2014-го) ми з ними тільки так працювали, ніколи не ризикували великими сумами", - зазначив Коболєв.

"Намагатися накопичити саме 17 млрд кубометрів газу в ПСГ саме до початку сезону немає сенсу. Головне - не наявність газу на початок сезону, а його наявність на 1 січня, це ключовий показник. Неважливо, з яким обсягом ви ввійдете в сезон, найважливіше 1 січня, коли газу буде мало, і треба буде акуратно підтримувати баланс, щоб на все вистачило. Те, що люди, які управляють галуззю, цього не знають, викликає занепокоєння", - заявляє він.

коб



Глава НАКу підкреслює, що держава, приймаючи таке рішення, повинна розуміти наслідки для держави, для ринку і для "Нафтогазу".

"По-перше, для держави це буде найдорожча електроенергія, будь-коли вироблена в Україні. Якщо я правильно пам'ятаю, 2,5 грн/кВт без ПДВ - це вартість, якщо палити на наших старих газо-мазутних блоках газ. Можна сказати, що дешевше буде топити грошима.

По-друге, це ефект такого рішення для ринку і держави. При нинішньому курсі та тиску на гривню купити і відправити за кордон 500 млн дол.? Уявіть, "Нафтогаз" вийде на ринок, купить ці долари та надішле в оплату за імпортований газ. Я не можу прогнозувати, як точно це позначиться на гривні, але те, що це натисне на ринок, у цьому сумнівів немає.

По-третє, для компанії "Нафтогаз" це означатиме от що. Аби купити такий обсяг газу до початку сезону, враховуючи, що потужності на імпорті заповнені та обмежені, нам зараз треба було б іти до росіян. Іншого варіанта немає. До росіян, які де-факто відмовилися продавати нам газ, тому що відмовилися підписати додаткову угоду", - заявив Коболєв.

За його словами, у цифри 17 - банальне походження.

Читайте також: Кабмін замість прямих дотацій покриває збитки "Нафтогазу" немонетизованими субсидіями


"За зиму, якщо взагалі не буде антрациту, газо-мазутні блоки можуть спожити приблизно 2,5 млрд кубометрів газу. Тому енергетики взяли наші заплановані 14,5 млрд, додали "свої" 2,5 і одержали 17 млрд кубометрів газу", - заявив Коболєв.

Нагадаємо, як заявив Коболєв в інтерв'ю, моніторингова місія Європейської комісії, яка повинна зафіксувати факт порушення "Газпромом" своїх зобов'язань з підтримання тиску в українській газотранспортній системі, вже знаходиться в Україні.

Повне інтерв'ю Алли Єрьоменко з Андрієм Коболєвим читайте у свіжому випуску тижневика "Дзеркало тижня. Україна".