UA / RU
Підтримати ZN.ua

Київрада просить Кабмін, Верховну Раду та президента відмінити абонплату за газ

Звернення підтримали 83 депутати.

Депутати Київської міської ради прийняли рішення звернутися до президента України Петра Порошенка, Верховної Раді та Кабінету міністрів c закликом скасувати абонентську плату за користування газовою інфраструктурою. Звернення підтримали 83 депутати, повідомили в прес-службі Київради.

"Ми виступаємо за скасування необґрунтованої абонплати за газ. Тепер всі, хто користується газом для підігріву води, приготування їжі чи опалення, повинні окремо платити за газ як товар, і окремо - за обслуговування труб, по яких він поставляється", - сказав депутат Володимир Бондаренко.

Раніше повідомлялося, що Україна взяла на себе зобов'язання з 1 серпня виділити із загальної кінцевої ціни природного газу для населення і підприємств теплокомуненерго плату за його доставку на основі приєднаної потужності (так звана абонентська плата за користування газовою інфраструктурою).

Нагадаємо, що вчора в Національній комісії, що здійснює регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг, заявили, що має намір припинити своє рішення про введення абонплати за траспортування газу як мінімум на три місяці.

НКРЭКУ ввела в дію з квітня абонентську плату за розподіл газу. Відповідне рішення регулятор прийняв на засіданні 28 березня.

В тарифи на розподіл газу закладені витрати "Укртрансгазу" на транспортування газу магістральними газопроводами до газорозподільчих систем.

Як випливає з повідомлення, абонплата на розподіл для найбільш поширеного типу лічильника (G4, 54% від загальної кількості абонентів і близько 80% від загального споживання по країні) складе близько 92 грн/місяць.

У свою чергу, президент України Петро Порошенко заявив про неприпустимість введення абонплати за газ для населення і затребував від Кабінету міністрів і НКРЕКП, призупинити дію відповідного рішення.