UA / RU
Підтримати ZN.ua

"Київенерго" зобов'язалося виплатити "Нафтогазу" 2,6 млрд грн боргу за газ до 1 жовтня

Заборгованість споживачів за теплову енергію перед "Київенерго" станом на 1 червня становила 2,814 млрд грн, борг компанії перед "Нафтогазом" - 2,612 млрд грн.

Столичний монополіст "Київенерго" домовився з НАК "Нафтогаз України" про погашення половини боргу енергокомпанії за спожитий газ до 1 липня, другої половини - до 1 жовтня (загальний борг - 2,612 млрд грн). Про це повідомив директор підрозділу "Київські теплові мережі" Євген Глушак на брифінгу в четвер, 13 червня.

"До 1 липня ми зобов'язалися погасити "Нафтогазу" 50% заборгованості, що існує на сьогоднішній день, інші 50% ми зобов'язалися погасити "Нафтогазу" до 1 жовтня, до початку опалювального сезону. Точно такі самі графіки складено з районними адміністраціями (про виплату боргів споживачів на користь "Київенерго", ці кошти і будуть надалі використовувати для розрахунків з "Нафтогазом" - ред.)", - сказав він.

Глушак підкреслив, що з 1 липня починають діяти рахунки зі спеціальним режимом використання для тепловиків, алгоритм роботи яких викликає багато питань.

"З 1 липня набувають чинності спецрахунки. "Нафтогаз" в обов'язковому порядку буде вилучати фінансові кошти у рамках заборгованості "Київенерго" перед "Нафтогазом" - це 2,6 млрд грн. До чого це може призвести? Якщо не буде погашення заборгованості перед "Київенерго" та "Нафтогаз" буде в примусовому порядку вилучати кошти, то, дійсно, компанія не матиме коштів ані на зарплату, ані на реалізацію своїх програм, оборотних коштів у компанії не буде", - підсумував він.

Директор підрозділу "Київські теплові мережі" зазначив, що з введенням спецрахунків проблеми можуть виникнути не тільки у "Київенерго" але і в інших підприємств паливно-енергетичного комплексу країни.

Як відомо, Кабінет міністрів може запровадити повне вилучення коштів, які одержує теплокомуненерго (ТКЕ) від своїх споживачів, на користь постачальника газу при неповних розрахунках за цей вид палива протягом двох місяців.

Заборгованість споживачів за теплову енергію перед "Київенерго", станом на 1 червня становила 2,814 млрд грн, борг компанії перед "Нафтогазом" - 2,612 млрд грн.

"Київенерго" експлуатує практично всі енергетичні об'єкти, розташовані у столиці, за винятком Дарницької ТЕЦ.

Найбільший вертикально інтегрований енергохолдинг України "ДТЕК" Ріната Ахметова володіє 72,33% акцій "Київенерго". Ще 25%+1 акція компанії належить НАК "Енергетична компанія України". !zn

Читайте також:

Енергетичний бізнес Ахметова - холдинг ДТЕК втратив майже половину чистого прибутку в 2013 році