UA / RU
Підтримати ZN.ua

Китай створює зону вільної торгівлі в Шанхаї - "другий Гонконг"

Держрада КНР офіційно затвердив створення Шанхайської зони вільної торгівлі. Пільгові умови для іноземних та спільних підприємств будуть діяти на території понад 28 квадратних кілометрів.

Влада Китаю затвердили пілотний проект зі створення Шанхайської зони вільної торгівлі (ШЗВТ). Таким чином вони мають намір перетворити мегаполіс у важливий міжнародний фінансовий, торговий і судноплавний центр, який стане конкурентом Гонконгу.

Проект створення ШЗВТ схвалено на засіданні Держради КНР ще на початку липня. Тепер же він остаточно затверджений, передає ИТАР-ТАСС з посиланням на газету South China Morning Post.

За даними видання, ШЗВТ відводять важливу роль експериментального майданчика на шляху подальшого просування фінансових реформ. Їх буде спрямовано, зокрема, на посилення ролі сектора послуг і зниження експортної залежності економіки Китаю.

Площа зони вільної торгівлі становитиме понад 28 квадратних кілометрів. Вона об'єднає чотири вже чинні особливі митні зони, разом з морським портом Яншань і аеропортом Пудун.

Згідно із заявою міністерства комерції КНР, в ШЗВТ діятимуть особливі умови реєстрації іноземних та спільних підприємств.

Пільговий режим передбачатиме, зокрема, відсутність необхідності проходити митні процедури і платити мита на товари, які імпортують в ШЗВТ з-за кордону для виробничих цілей та подальшого експорту.

Після закінчення будівництва зона буде надавати транспортні та комунікаційні послуги світового класу для діяльності китайських та іноземних підприємств, які не обкладатимуть податками.

Очікується, що в Шанхайській зоні вільної торгівлі закордонним фінансово-кредитним установам буде дозволено відкривати дочірні банки. А іноземні товарні біржі зможуть мати там власні складські потужності.

Деталі і терміни реалізації цього плану оприлюднять пізніше.

За даними гонконгської друку, нещодавно підконтрольний державі Сільськогосподарський банк Китаю підписав з урядом Shanghai угоду про надання мегаполісу великого кредиту розміром 250 млрд юанів (40,5 млрд доларів) для створення ШЗВТ. Ця сума еквівалентна 12,5% шанхайського річного ВВП. !zn

Читайте також:

Україна планує до 2015 року подвоїти товарообіг з Китаєм

Top 1000 World Banks вперше очолив китайський банк

Юань подорожчав до максимуму за 19 років

Компартія Китаю відмовляється від червоних килимів, транспарантів з гаслами і помпезних банкетів

Українці зможуть три доби перебувати в Пекіні без віз