UA / RU
Підтримати ZN.ua

Китай робить ставку на експорт, незважаючи на непорозуміння з ЄС та США

Експорт Піднебесної  знову злетів. 

Минулого місяця загальний експорт Китаю продемонстрував найбільші темпи зростання за останній рік. Торговий баланс Піднебесної також на вершині свого профіциту. Про це повідомляє Financial Times.

Видання зазначає, що, незважаючи на напруження відносин з Європою та США, міжнародна торгівля залишається певним «рушієм» для Китаю.

Однак падіння імпорту призвело до рекордного профіциту торгового балансу в червні.

Експорт у червні підскочив на 8,6% в річному вираженні в доларах, прискорившись з 7,6% в травні і ознаменувавши собою найсильніше зростання з березня 2023 року.

Натомість у червні імпорт скоротився на 2,3% в річному обчисленні, що значно нижче прогнозу економістів на 2,8% і зростання на 1,8% в травні.

Видання зробило припущення, що експортна активність може бути зумовлена тим, що виробники здійснюють авансові поставки, намагаючись уникнути підвищення тарифів у США, яке набуває чинності в серпні. Однак аналітики вважають, що це матиме обмежений вплив.

Читайте також: НАТО націлюється на Китай — WP

Іншими словами, Китай покладається на експорт і власне виробництво для стимулювання зростання. Адже наразі китайська економіка бореться зі слабким внутрішнім попитом і тривалим спадом у секторі нерухомості.