UA / RU
Підтримати ZN.ua

Кіпр запросив фінансову допомогу Євросоюзу

Для порятунку кіпрських банків необхідно 4 млрд євро, що становить майже чверть ВВП країни. Кіпр стане п'ятою за рахунком країною єврозони, що не зуміла самостійно впоратися з кризою.

Влада Кіпру оголосила про намір запросити у Євросоюзу фінансову допомогу. В першу чергу додаткові вливання необхідні кіпрським банкам, які традиційно мають тісні зв'язки з Грецією.
Інформація про те, що Кіпр може стати п'ятою за рахунком країною єврозони, що не зуміла самостійно впоратися з кризою, викликала нервозність на фінансових ринках. У Греції, Італії та Іспанії біржові індекси різко впали.
Це означає, що тепер самостійні зусилля уряду Кіпру із залучення додаткового фінансування за кордоном навряд чи увінчаються успіхом.
За оцінками Fitch, для порятунку кіпрських банків необхідно 4 млрд євро, що становить майже чверть ВВП країни.
На початку червня в російській пресі з'явилися повідомлення, що влада Кіпру звернулася з проханням до керівництва Росії виділити двосторонній кредит у 5 млрд євро на обслуговування існуючих боргів. В минулому році Кіпр вже отримав від Росії 2,5 млрд євро «на стабілізацію фінансової системи».
Раніше до Брюсселю із проханням про надання кредиту на підтримку економіки офіційно звернулася Іспанія. !zn
Читайте також:
Німці втрачають довіру до банків на тлі кризи в єврозоні
Іспанія слідом за Грецією попросила у ЄС кредит для порятунку економіки від краху
Сорос пророкує крах євро, якщо європейські лідери не зможуть домовитися на цьому тижні
Греція вимагає від кредиторів відмови від подальшого скорочення зарплат і пенсій