UA / RU
Підтримати ZN.ua

Кількість «кас у смартфоні» збільшилась у чотири рази в порівнянні з 2021 роком

Більшість підприємців до останнього була не готова до повернення перевірок.

Державна податкова служба (ДПС) за неповний 2023 рік наклала на підприємців 29 753 штрафи за порушення при використанні П/РРО на загальну суму 1,65 млрд грн, повідомляє "Опендатабот". Це вже утричі більше, ніж за весь 2021 рік.

Читайте також: Рекорд зі штрафів за відсутність ПРРО: податкова здивувала результатами

«Багато підприємців чекали до останнього, пояснюючи це тим, що не вперше мораторій заморожують чи переносять. Запит на ПРРО від Poster у чатах та дзвінках стрімко виріс в останній тиждень вересня — в 1,5-2 рази від звичайного. Враховуючи, що якась частина підприємців використовує фізичні РРО та сторонні інтеграції, можна припустити, що десь третина бізнесів все ще не були готові до дедлайну 1 жовтня», — вважає Родіон Єрошек, CEO та співвласник Poster.

Більш ніж на половину зазначеної суми — 988,15 млн грн — підприємців оштрафували у серпні. Саме за цей місяць було проведено найменшу кількість перевірок у 2023 році — лише 1640, але виписано найбільшу кількість штрафів — 3336.

Загалом в Україні працює 287,4 тисяч РРО та 554,6 тисяч ПРРО станом на початок грудня 2023 року. Сплеск встановлень ПРРО у 2023 році припав на вересень — +15% за місяць. Вважаємо, що це пов’язано із скасуванням у жовтні мораторію на перевірки наявності касових апаратів, введеного на початку повномасштабного вторгнення.

Читайте також: Податкова попередила продавців у Instagram та Facebook про перевірки

В українській компанії з автоматизації закладів Poster зазначають, що більшість підприємців до останнього була не готова до повернення перевірок.

Наразі кількість «кас у смартфоні» майже вдвічі перевищує кількість звичайних. Порівняно з листопадом 2021 року кількість ПРРО зросла у 4 рази, натомість РРО поменшало на 5%.

Раніше ми писали про те, що митні органи відхилилися від планових показників зборів доходів до бюджету, а податкова перевищила показники.