UA / RU
Підтримати ZN.ua

Кияни, які 12 листопада сиділи без світла майже весь день, обурюються ДТЕК: "Хрещатик та Конча-Заспа сяють, це корупція"

Киян не задовільняють пояснення, які їм дають в ДТЕК. 

В елітних районах та передмістях Києва взагалі не вимикають електроенергію, у той час, як пересічні кияни змушені залишатися без світла тривалий час. Такі коментарі почали залишати мешканці Києва в Фейсбук, на сторінці ДТЕК Київські електромережі 12 листопада, після того, як значна частина Києва сиділа без електрики майже увесь світловий день.

Як випливає з коментарів, така ситуація характерна для всіх "спальних" районів та масивів Києва. Натомість, елітні райони як в Києві, так і у передмістях сяють вогнями. Крім того, у місті є будинки, які з невідомої логіки ніколи не відключають, хоча поруч немає ані лікарень, ані інших соціально важливих об'єктів.

Кияни також обурюються, чому, якщо їм місяць вже розповідають по ремонти, ситуація лише погіршується.

Показово, що попри численні запевнення й Укренерго, і Київради, що ситуацыя покращуватиметься, у ДТЕК не змогли дати відповідь, коли чекати змін на краще. Хоча ще 5 днів тому у ДТЕК стверджували, що аварійні відключення триватимуть два тижні.

У ДТЕК наголошують, що графіки відключень складаються на основі тих об’ємів, які необхідні «Укренерго», щоб збалансувати енергосистему.

«Ми докладаємо всіх зусиль, щоб відключення тривали не більше чотирьох годин для кожної групи споживачів. Однак, якщо є розпорядження «Укренерго» скоротити споживання більше ніж на певну потужність, відключення стають екстреними. В такому випадку графік не діє», - зазначають в компанії.

Оператори системи розподілу розробляють графіки з огляду поточну конфігурацію мережі, потужність споживання, розташування об’єктів критичної соціальної інфраструктури тощо.

Тож під відключення потрапляють всі промислові та побутові споживачі за винятком об’єктів критичної інфраструктури та будинки, що підключені з ними за однією схемою електропостачання. Наприклад, якщо від однієї лінії заживлені лікарня і житловий будинок, то цей будинок не потрапить до графіку аварійних відключень.

Енергетики запевнили, що працюють над тим, щоб відключення тривали недовго і торкалися якнайменшої кількості людей.

Нагадаємо, цього тижня Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) попередила неназвані обленерго, що нерівномірне позбавлення українців світла може спровокувати соціальну напругу.

Водночас два тижні тому у ДТЕК заявили, що у них закінчилося обладнання для ремонтів пошкоджених енергооб'єктів.