UA / RU
Підтримати ZN.ua

Художники попереджають про Всеукраїнську акцію протесту: ціни на тепло розділили життя на "до" і "після"

Утримання творчої майстерні обходиться художнику в 20-30 тисяч гривень на місяць.

Спілка художників України вимагає переглянути тарифи на теплову енергію для творчих майстерень, художники кажуть, що опинилися на межі банкрутства, а їх життя розділилося на "до" і "після" підвищення цін на енергоносії. Про це представники Національної спілки художників України заявили на пресконференції в Києві.

За словами голови Національної спілки художників України, заслуженого художника України Костянтина Чернявського, галузь образотворчого мистецтва опинилася на межі банкрутства.

Читайте також: "Рошен" та ще 26 виробників з асоціації Укркондпром заявили про призупинку виробництва солодощів

“Урядова постанова (№1209 від 10 листопада 2021 року, - ред.) розділила життя творчих спілок на “до” і “після”. Ми поставлені на межу існування. Теплова енергія та коефіцієнт, який додається у наших розрахунках за теплову енергію, коштує шалених, непід'ємних грошей як для художників, так і для інших національних творчих спілок”,- заявив Чернявський.

За його словами, утримання майстерні обходиться художнику від 500 до 800 гривень на день або до 20-30 тисяч гривень на місяць.

За словами Чернявського, з урахуванням досвіду роботи в умовах нових тарифів з листопада 2021 року, Спілка художників розробили правки до урядової постанови "Деякі питання нарахування (визначення) плати за теплову енергію, послуги з постачання теплової енергії та постачання гарячої води у зв’язку зі зміною ціни природного газу".

Читайте також: Україну чекає криза парникових овочів: тепличні господарства зупиняють роботу через вартість енергоносіїв

Пропозиції надіслані до профільних міністерств на розгляд.

У противному разі Спілка художників погрожує акціями протесту.

“Ми провели переговори з іншими творчими спілками України, які готові вийти на всеукраїнську акцію протесту, якщо найближчим часом Кабінет міністрів не внесе до Постанови №1209 правки, які було подано Національною спілкою художників України”, - наголосив Чернявський.

Читайте також: Український художник за межею

Нагадаємо, протяом 2021 року Нацкомісія, що здійснює держрегулювання в сферах енергетики та житлово-комунальних послуг (НКРЕКП), схвалила низку рішень, якими передала повноваження щодо затвердження тарифів на теплоенергію на рівень місцевих органів влади

У результаті, вже у жовтні столична влада підвищила тарифи на опалення для комерційних та бюджетних установ, а також релігійних організацій на 59-88%. 

Проте, вже в листопаді Кабмін видав указану постанову № 1209. Документ зобов'язує теплопостачальної організації корегувати розмір нарахувань за теплову енергію, відповідно до щомісячної зміни цін на природний газ.

Тиждень тому Національна Спілка художників України вже провела акцію протесту під будівлею Кабінету міністрів.

Лише в Києві Спілці художників належить близько 600 творчих майстерень.

Акція протесту під будівлею Кабінету міністрів 22 грудня 2021 року