UA / RU
Підтримати ZN.ua

Хорватія пожертвувала один мільйон євро на розмінування українських земель

Гроші йдуть на обстеження та розмінування сільськогосподарських земель

Уряд Хорватії виділив 31 липня один мільйон євро Всесвітній продовольчій програмі ООН (ВПП), щоб допомогти фермерам та виробникам продуктів харчування відновити роботу в регіонах, які найбільше постраждали від вибухонебезпечних предметів. Угоду підписали у Києві Міністр закордонних справ Хорватії Гордан Грлич Радман та директор ВПП ООН в Україні Метью Холлінгворт.

«Кошти будуть спрямовані на підтримку проекту, який спільно реалізують Всесвітня продовольча програма ООН та Продовольча і сільськогосподарська організація ООН у співпраці з Французьким фондом з розмінування», – йдеться у повідомленні ВПП.

Читайте також: Україна отримає від світу понад $244 млн на розмінування та більше відповідного обладнання

Проект має на меті обстежити продуктивні сільськогосподарські землі на наявність мін та інших вибухонебезпечних предметів, розмінувати їх, де це необхідно, щоб відновити виробництво продуктів харчування і підтримати життєдіяльність сільських громад. Проект також надаватиме підтримку фермерам у відновленні ґрунтів та відновленні сільськогосподарського виробництва після того, як землі будуть визнані безпечними.

Робота вже ведеться в Харківській області, а в подальшому планується її розширення на Миколаївську та Херсонську області. 

Читайте також: Україна отримала від союзників менше 15% обладнання, яке потрібне для розмінування — WP

«Ми високо цінуємо підтримку партнерів, які надають донорську та міжнародну технічну допомогу для реалізації проектів з розмінування в Україні, зокрема Хорватії, яка має значний досвід у сфері розмінування. Кошти, залучені в рамках спільного Меморандуму з Хорватією та партнерами з ООН, будуть спрямовані на обстеження та очищення забруднених земель, які потенційно складають 174 тисячі квадратних кілометрів в Україні», – сказала на підписанні угоди перший віцепрем'єр-міністр України Юлія Свириденко.  

Читайте також: В Україні локалізують виробництво машин для розмінування

Відомо, що Хорватія прийматиме Міжнародну донорську конференцію з гуманітарного розмінування в Україні 11-12 жовтня в Загребі. Конференція стане платформою для мобілізації додаткової міжнародної підтримки та ресурсів для ініціатив з розмінування в Україні.

Також 31 липня українська та хорватська сторони досягли домовленостей щодо можливості використання портів Хорватії на Дунаї та в Адріатичному морі для експорту українського зерна – на тлі виходу Росії з Чорноморської зернової ініціативи та руйнування нею української портової інфраструктури. Раніше Хорватія вже пропонувала надати свою залізничну мережу та порти в Адріатичному морі для експорту українського зерна.