UA / RU
Підтримати ZN.ua

Хакери атакували Білоруську залізницю, щоб завадити руху російських військ

"Кіберпартизани" наголошують, що вони не стали атакувати автоматику та системи безпеки, щоб уникнути аварійних ситуацій.

Хакерська група "Кіберпартизани" оголосила про проведену атаку на комп'ютерну мережу компанії "Білоруська залізниця". Про це повідомляється в Телеграм-каналі групи.

Мета атаки - перешкодити перевезенню залізницями військ РФ.

Згідно з заявою, хакерам вдалося зашифрувати основну частину серверів, баз даних та робочих станцій БелЖД. Це має уповільнити роботу залізничної мережі, за допомогою якої йде перекидання до Білорусії російських військ під приводом проведення спільних навчань.

Як доказ успішного проведення кібератаки опубліковані скріни з сервера бекапів у процесі їх знищення.

У заяві "кіберпартизан" наголошується, що вони не стали атакувати "автоматику та системи безпеки, щоб уникнути аварійних ситуацій".

Також хакери висунули умови, за яких готові передати ключі шифрування. Вони вимагають звільнити 50 політв'язнів, які найбільше потребують медичної допомоги, а також зупинити перекидання російських військ на територію Білорусі.

Нагадаємо, Росія та Білорусь оголосили, що проводять перевірку сил реагування Союзної держави. За словами заступника міністра оборони РФ Олександра Фоміна, на першому етапі – до 9 лютого – планується передислокація та створення угруповань військ. На другому етапі - з 10 по 20 лютого - буде проведено спільні навчання "Союзна рішучість-2022".

Експерти побоюються, що РФ нарощує угруповання військ поблизу російського та білоруського кордонів з Україною з метою підготовки до вторгнення. У ньому можуть брати участь до 175 тисяч військових. Більшість їх уже прибула до кордонів з Україною.

Читайте також: Лукашенко зібрався розгорнути армію Білорусі на кордоні з Україною

Гурт "Кіберпартизани" з'явився після початку російської агресії в Україні. Зокрема, ще у 2014 році група оголосила про злом серверів кримського осередку "Російського світу" та "ДНР".

Щодо білоруських "Кіберпартизан", відомо про низку атак групи після початку в Білорусі масових протестів проти режиму Олександра Лукашенка. Зокрема, були атаковані ресурси білоруських силових структур та державних установ, опубліковані матеріали, що компрометують силовиків, у тому числі кадри зі побиттям учасників протесту. Свою діяльність "Кіберпартизани" називали відповіддю на придушення протесту та державний терор з боку режиму Олександра Лукашенка.