UA / RU
Підтримати ZN.ua

Кешбек на українські товари в урядовій версії обтяжить бюджет і завдасть шкоди малому бізнесу – заява експертів

Кращою підтримкою бізнесу було б усунення зайвої бюрократії та корупційних викликів, вважають підписанти заяви

Група українських аналітичних центрів зробила спільну заяву, в якій критично оцінила ефективність реалізації анонсованого раніше владою проєкту кешбеку на українські товари. Експерти вважають, що реалізація цього проєкту не посилить економіку, а навпаки, створить в ній проблеми, зокрема щодо посилення значного за обсягами бізнесу та руйнації ефективної конкуренції.

Чому, на думку експертів, кешбек на українські товари у запропонованому варіанті може мати негативні наслідки: аргументи

Серед ключових проблем, які з’являються внаслідок запровадження відповідного проєкту, є суттєве навантаження на державний бюджет. Для здійснення контролю за цільовим застосуванням та спрямуванням коштів необхідно запроваджувати складне адміністрування. “Крім цього, будуть порушені конституційні права громадян України в частині отримання доступу до їх приватного життя, а саме їх покупок”, – вказують у зверненні аналітики.

Запровадження кешбеку в урядовому варіанті спричинить викривлення на ринку пропозицій і надасть переваги насамперед великим торговельним мережам, які мають потужні ресурси в роздрібній реалізації товарів. “Такий механізм завдасть шкоди дрібним виробникам та реалізаторам і у такий спосіб надалі посилить ринкову владу великих роздрібних мереж”.

На думку підписантів заяви, державна підтримка вітчизняного виробника має бути реалізована шляхом забезпечення сприятливого бізнес- і інвестиційного клімату в державі. Критично важливими напрямками підтримки і економічного розвитку мають бути усунення надмірного бюрократичного тиску та проявів корупції, а також необхідно забезпечити захист прав власності, реформування податкової та правоохоронної системи, забезпечення прав та економічних свобод для українського бізнесу.

“Зважаючи на зазначене, аналітичні центри закликають представників влади відмовитись від контрпродуктивної для економіки країни ідеї щодо запровадження кешбеку за придбання українських товарів та зосередитись на інституційних покращеннях умов ведення бізнесу в Україні, зокрема реалізації важливих проєктів по перезавантаженню БЕБ, ДПС, ДМС (ПЗУ №10439, 9243, 6490д)”, – вказано у заяві.

Цю заяву-звернення підписали Інститут соціально-економічної трансформації, Інститут економічних досліджень та політичних консультацій, CASE Україна, Інститут податкових реформ, Advanter Group, Growford Institute, Офіс шеф-економіста Коаліції бізнес-спільнот за модернізацію України, Палата податкових консультантів, Центр громадської експертизи.

Як повідомлялось раніше, Міністерство економіки України планує запустити програму "Український кешбек" до кінця літа. Суть проєкту, за повідомленням представників уряду, полягає в тому, що українці, купуючи українські товари, будуть мати кешбек на свою картку. Це, на думку урядовців, буде збільшувати лояльність до українського бренду і стимулювати українське виробництво.