UA / RU
Підтримати ZN.ua

Казахстан заборонить залізничний транзит нафтопродуктів до російського порту Тамань — Reuters

Заборона має набути чинності 8 травня.

Казахстанська залізниця заборонить перевезення нафтопродуктів до російського чорноморського порту Тамань з 8 травня, повідомляє Reuters з посиланням на документ державного залізничного оператора.

Причини заборони не були розкриті в документі, розісланому відправникам вантажу.

За словами трейдерів, термінал поки що продовжує перевалювати нафтопродукти та скраплений нафтовий газ.

Російські залізниці також обмежили залізничні постачання в Тамань із середи цього тижня до наступного повідомлення після того, як російські чиновники сповістили, що склад палива спалахнув поряд з мостом, що з'єднує Росію з окупованим Кримом.

Таманський нафтоперевалочний вузол, розташований через Керченську протоку від Криму, в гирлі Азовського та Чорного морів, здатний перевалювати 20 мільйонів тонн сирої нафти, нафтопродуктів та скрапленого газу на рік.

У 2022 році він перевалив 7,3 млн тонн нафтопродуктів з Росії, Казахстану та Киргизстану.

Читайте також: Норвегія планує збільшити видобуток газу, щоб замінити постачання з РФ – Bloomberg

Порт Тамань збільшив експорт нафтопродуктів у першому кварталі на 15%, порівняно з аналогічним періодом 2022 року, до 2,775 млн тонн, за даними портових джерел.

Минулого року експорт Казахстану через Тамань досяг понад 1 млн тонн мазуту, близько 230 000 тонн СВГ і близько 74 000 тонн вакуумного газойлю.

Три трейдери повідомили, що термінал "Таманьнефтогазу" продовжує перевалку нафтопродуктів та СВГ.

"Тамань працює, перевалку відновлено, заборони на експорт з Казахстану до 8 травня немає. Є скупчення вагонів на під'їздах до порту, але ми сподіваємося, що до 8 травня ситуація стабілізується, заборона буде скасована", – сказав один із трейдерів після тимчасового призупинення операцій після інциденту в середу.

Раніше повідомлялося, що нафтові потоки з Росії, які йдуть переважно в Азію, не підтверджують інформацію про те, що Росія скоротила нафтовидобуток. Наразі експорт майже досяг рекорду з початку повномасштабної війни Росії проти України.