UA / RU
Підтримати ZN.ua

Казахстан почне постачати частину своєї нафти в обхід РФ

Для організації поставок задіють азербайджанські трубопроводи

Казахстан починаючи з вересня цього року постачатиме частину своєї нафти в обхід Росії. Для цього буде задіяно найбільший нафтопровід Азербайджану. Країна шукає альтернативи маршруту, який Росія погрожувала закрити. Про це повідомляє агенція Reuters з посиланням на власні джерела.

За даними джерел, казахстанська нафтова державна компанія «Казмунайгаз» веде попередні переговори з торговим підрозділом азербайджанської державної компанії SOCAR щодо дозволу на продаж 1,5 млн тон казахстанської нафти на рік через трубопровід Баку–Тбілісі–Джейхан.

Очікується, що з вересня Казахстан вже почне поставки.

За повідомленням джерел, ще 3,5 мільйона тон казахстанської сирої нафти на рік можуть почати надходити в 2023 році іншим азербайджанським трубопроводом до грузинського чорноморського порту Супса.

Загалом йдеться про постачання 100 тисяч барелів на добу, або 8% від обсягу транспортованого, за допомогою Каспійського трубопровідного консорціуму (КТК).

Експорт казахстанської нафти становить понад 1% світових поставок, або приблизно 1,4 мільйона барелів на день (б/д). Протягом 20 років вона транспортується по трубопроводу «КТК» до російського чорноморського порту Новоросійськ, що забезпечує вихід на світовий ринок.

У липні російський суд погрожував закрити «КТК», що спонукало уряд Казахстану та великих іноземних виробників шукати інші варіанти.

Читайте також: Казахстан готується боротися з гібридною агресією РФ - WSJ

Нагадаємо, раніше президент Казахстану Токаєв доручив експортувати казахську нафту в обхід Росії.