UA / RU
Підтримати ZN.ua

Катар і Glencore продають Китаю свою частку в "Роснефть" - WSJ

Китайська енергетична компанія стане третім найбільшим іноземним інвестором російського нафтового гіганта.

Швейцарська компанія Glencore і Суверенний фонд Катару домовилися продати основну частину своєї майже двадцятивідсоткової частки в російській компанії "Роснефть". Покупцем виступить китайська компанія CEFC China Energy, яка заплатить 9 мільярдів доларів.

Про це пише лояльне до Республіканської партії видання Wall Street Journal.

В результаті угоди китайська CEFC China Energy отримає 14,2% частку в "Роснефти". Це ще більше посилить дедалі більшу російську залежність від Пекіна. Ця угода також стане новим поворотом в складній домовленості, яка повинна була принести режиму Володимира Путіна необхідні фінанси завдяки продажу державної частки в нафтовій компанії.

Видання нагадує, що Glencore і Катарський суверенний фонд раніше створили консорціум, який придбав і керував часткою в "Роснефти" в розмірі 19,5%, вартістю 11,3 мільярди доларів. Це стало необхідною грошовою "ін'єкцією" для Кремля, яка страждає від бюджетного дефіциту через обвал цін на нафту і санкції.

Тепер, коли значну частину цієї частки придбає CEFC China Energy, китайська компанія стане третім найбільшим інвестором "Роснефти" після російського уряду і британської BP.

Нагадаємо, що у грудні минулого року Росія продала пакет акцій (19,5%) державної нафтогазової компанії "Роснефть". Покупцем виступив консорціум, що складається з двох компаній - Glencore (Щвейцарія) і "Катарського суверенного фонду" (Катар). Росія як держава отримає від операції 10,5 мільярдів євро надходжень до держбюджету.

Читайте про політичні наслідки продажу частини російської "Роснефти" іноземцям у статті Сергія Корсунського "Швейцарський прорив Кремля" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".