UA / RU
Підтримати ZN.ua

Кабмін зробив крок до визнання фейкових керівництв окупованих територій

Законопроєкти внесено в Верховну Раду та почався їх рух в Комітетах.

20 вересня Комітет Верховної Ради з питань прав людини, реінтеграції та деокупації ТОТ має розглянути законодавчу ініціативу Кабміну, яка дозволяє співпрацю українським органам державної влади з фейковими органами тимчасово окупованих територій.

Йдеться про законопроєкт №7646 - про внесення змін до Закону України "Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України" щодо особливостей діяльності на тимчасово окупованій території України. А також про законопроєкт №7647 - про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо удосконалення відповідальності за колабораційну діяльність

Як випливає з пояснювальних записок до проєктів, Ініціативу очолює віцепрем’єрміністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій (ТОТ) Ірина Верещук.

Фактично, законопроєкт передбачає перший крок до визнання самопроголошеної влади на окупованих територіях, оскільки дозволяють «вимушені» контакти та взаємодію української влади з окупаційними адміністраціями. 

 

«На тимчасово окупованій території не провадиться діяльність державних органів, крім випадків передбачених законом, якщо при цьому не вчиняється пособництво державі-агресору», - йдеться в законодавчі ініціативі.

При цьому, проєкт визначає підстави для таких контактів: для забезпечення прав і свобод людини; оперативно-розшукової діяльності та досудового розслідування; надання житлово-комунальних послуг; заходів із захисту культурних цінностей; гуманітарних заходів, медичної допомоги та соціальних послуг, заходів радіаційної безпеки, тощо.

Так, наприклад, дозволяється взаємодія у оперативно-розшуковій діяльності та досудових розслідуваннях. 

Проєкт дає можливість органам влади співпрацювати з представниками терористів на окупованих територіях, зокрема, для виробництва ліків та торгівлі ліками, надання медичних послуг, торгівлі у сфері харчування, енергоресурсів, а також забезпечення послуг у сфері ЖКГ та співпраці в галузі освіти, для запуску банківської системи, взаємодії у галузі зв’язку – пошта, радіочастоти і т.д., вантажні та пасажирські перевезення. 

Дозволяється виплата та доставка пенсій, грошової допомоги, поховання померлих, благодійна діяльність тощо.

При цьому другий проєкт №​​7647 звільняє від кримінальної відповідальності за діяльність, яку передбачає №​​7646.

Нагадаємо, це перша подібна законотворча ініціатива такого характеру, за увесь час окупації Росією частин території України.

На сьогодні за усі вищеперераховані дії встановлена кримінальна відповідальність за статтею "Колабораціонізм".