UA / RU
Підтримати ZN.ua

Кабмін затвердив основні напрями діяльності "Нафтогазу" до кінця року

Уряд схвалив зміни.

Кабінет міністрів схвалив основні напрямки діяльності НАК "Нафтогаз України" на 2021 рік додатково до раніше затвердженого на довгострокову перспективу. Постанова від 27 вересня №1011 оприлюднено на сайті Кабміну.

Основними напрямками стали: 

  1. Створення балансуючих груп для постачальників природного газу населенню, учасники яких зможуть придбати газ у компанії в обсягах, достатніх для потреб населення, на рівних умовах та за фіксованою ціною на період до 1 травня 2022 року.
  2. Постачання газу операторам газорозподільних мереж (ГРС, облгази) для покриття виробничо-технологічних втрат відповідно до умов встановлення тарифів на розподіл газу.
  3. Сприяння переходу на нову модель розрахунків населення за природний газ, коли кожного місяця споживач платить 1/12 від очікуваної річної вартості спожитого газу, розрахованої відповідно до профілю споживання.
  4. Приведення умов розрахунків у договорах на поставку природного газу теплогенеруючим підприємствам і операторам ГРС, а також у договорах на реалізацію газу населенню відповідно до умов розрахунків побутових споживачів.
  5. Укладення енергосервісних договорів зі споживачами, які фінансуються з державного і місцевих бюджетів та отримують послуги з централізованого постачання теплоенергії, що дозволить таким споживачам не збільшувати витрати на неї завдяки здійсненню заходів з енергоефективності.

Читайте також: Вітренко хоче, аби Кабмін взяв на себе повноваження наглядової ради "Нафтогазу" — ЗМІ

Раніше Нафтогаз заявив, що у НАКу закінчилися гроші, компанія зазнає збитків. З відповідним листом НАК звернувся в Кібмін. Але Шмигаль прокоментував відсутність грошей в Нафтогазі. Мовляв, для поточної деятеьності гроші є.

Нагадуємо, що зміна керівника НАКу подавалася під соусом погіршення фінансових показників, але реальною причиною, про що першим написало ZN.UA, було бажання офісу президента відняти у Нафтогазу зарезервовані 50 млрд грн, перенаправивши їх на "Велике будівництво". Подальше і ще більше погіршення фінансового стану компанії було неминучим наслідком ручного втручання офісу президента в роботу НАКу.

За даними ZN.UA, запаси газу можуть бути недостатніми для проходження опалювального сезону. Про це в своєму матеріалі ще в червні писав Ігор Маскалевич. Детальніше про ситуацію з газом в ПСГ України читайте в матеріалі "Безгазова зима".