UA / RU
Підтримати ZN.ua

Кабмін затвердив оновлену Енергетичну стратегію України до 2030 року

Міністр не уточнив заплановану частку відновлюваної енергетики в енергобалансі країни, а також інші подробиці щодо документа.

Подробиці структури енергобалансу ще не відомі

Кабінет міністрів на засіданні 24 липня затвердив оновлену Енергетичну стратегію України до 2030 року, повідомив журналістам міністр енергетики і вугільної промисловості Едуард Ставицький в Києві у четвер, 1 серпня.

"Так, прийняли. Були внесені (після консультацій з громадськістю - ред.) деякі поправки. Подумали, як спростити підключення до енергосистеми генерації на поновлюваних джерелах. Намагалися врахувати всі побажання. Але ще раз хочу сказати: у нашій країні - найвищі ставки ("зелені тарифи" - ред.), якщо порівняти з країнами Європи. Це потрібно враховувати", - сказав він.

Міністр не уточнив заплановану частку відновлюваної енергетики в енергобалансі країни, а також інші подробиці щодо документа.

У березні поточного року з посиланням на проект Енергетичної стратегії України до 2030 року повідомлялося, що частка відновлюваної енергетики в структурі енергобалансу країни до 2030 року може досягти до 18%, а в структурі генерації електроенергії - до 10%.

Раніше ряд експертів і міжнародних партнерів України критикував Київ за намір закріпити в Енергостратегії вкрай низьку частку відновлюваної енергетики - на рівні близько 2%.

"У проекті, який ми представили, ці цифри змінюються. Але скільки буде остаточно - (стане ясно - ред.), коли уряд затвердить", - уточнив глава департаменту стратегічної політики, інвестицій та енергії Міненерговугілля Микита Константинов.

За його словами, потужності відновлюваної енергетики до 2030 року можуть зрости на 15 тис. МВт, частка атомної енергетики у генерації, згідно з проектом, збережеться на рівні до 50%. Цього передбачається досягти за рахунок добудови двох енергоблоків на Хмельницькій АЕС і трьох нових блоків.

У цілому Константинов уточнив, що проект Енергостратегії передбачає щорічне зростання ВВП України на 5%, що спричинить зростання споживання електрики на 50%, вугілля - на 20-26%, нафти - на 12%.

При цьому передбачається скоротити споживання газу на 14% - до 50 млрд куб. м, в тому числі за рахунок скорочення енергоємності ВВП на 60%, зазначив глава департаменту.

За його словами, Україна має намір на 90% забезпечити себе газом, довівши видобуток до 2030 р. до 44 млрд куб. м, з якого понад 50% припадатиме на нетрадиційний газ.

Константинов додав, що вартість реалізації Енергостратегії оцінюється більш ніж в $ 200 млрд. Вона буде здійснюватися тільки паралельно з реформою енергосектору, яка враховує європейську політику та вимоги Енергоспівтовариства.

Експерти оцінюють потужності відновлюваної енергетики в Україні приблизно 0,7 тис. МВт, а її частку в загальному обсязі генерації - до 1%. !zn

Читайте також:

Міжнародний експерт: Відновлювана енергетика - ключ до енергонезалежності України

Відновлювана енергетика України: Попелюшка чи Фея?

Міжнародне енергетичне агентство рекомендує Україні зосередитися на енергозбереженні