UA / RU
Підтримати ZN.ua

Кабмін відправить на продаж 66 підприємств та запевняє, що є черга бажаючих

Ще 354 держпідприємства будуть ліквідовані або реорганізовані.

Кабінет міністрів затвердив перелік 420-ти державних підприємств, які будуть передані до управління Фонду держмайна для подальшої приватизації або для ліквідації. Про це повідомила пресслужба Мінекономіки.

За планами Мінекономіки, нових власників в рамках так званої “малої” приватизації отримають 66 держпідприємств. В Кабміні запевняють, що на приватизацію цих об'єктів є великий запит.

"Всередині країни існує великий запит на приватизацію та готовність інвестувати в колишні держпідприємства, якщо за інвестором будуть закріплені та гарантовані права власності", - запевняють в Мінекономіки.

Як розраховують у Кабміні, залучивши інвестиції, на цих підприємствах буде відновлено або модернізоване виробництво, в тому числі й експортно орієнтоване, створені нові робочі місця і це стане частиною економічної відбудови країни.

Ще 354 держпідприємства будуть ліквідовані або реорганізовані.

"В більшості випадків це юридичні оболонки, за якими немає потужностей для поновлення роботи", - зазначають в міністерстві.

Там також запевнили, що відомство буде далі продовжувати аналіз державних активів для наступних етапів тріажу держпідприємств, після чого частина з них також знайде нових ефективних власників.

"Ми поставимо крапку в історії з радянським спадком тисяч ДП, які через безгосподарність деградували до такого стану, що далі функціонувати вже не здатні", - йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, Верховна Рада має розглянути законопроєкт №7451, розроблений Фондом держмайна та депутатами. Закон, який вже ухвалено в першому читанні, спростить приватизацію під час війни.

Документ містить зміни в частині приватизації державного та комунального майна, які умовно можна поділити на 2 групи.

І група - зміни, що запроваджуються на період дії воєнного стану:

ІІ група - зміни, що не пов'язані з воєнним станом:

Відомо також, що серед прихильників даного законопроекту є ДП "Укрспирт", яке навіть закликало народних депутатів підтримати загалом законопроєкт №7451. Адже це дозволить продати 19 непрацюючих спиртозаводів.

Як повідомляється на сайті компанії, всі підприємства з її складу через війну залишилися без доходів, що призводить до невідворотного накопичення "Укрспиртом" боргів.