UA / RU
Підтримати ZN.ua

Кабмін виділив окупований Донбас із загального енергоринку

Розпоряджатися електроенергією в зоні АТО тепер будуть за новими правилами.

Кабінет міністрів України визначив, що Луганське енергетичне об'єднання "(ЛЕО") і "ДТЕК Донецькобленерго" в неконтрольованій зоні АТО будуть купувати електроенергію безпосередньо у її місцевих виробників і поставляти місцевим споживачам без участі українського держпідприємства "Енергоринок".

Відповідне рішення закріплене урядовою постановою від 7 травня 2015 року.

Читайте також: Україна припинила платити Росії за "нелегальну" електроенергію для Донбасу

При цьому забороняється купівля-продаж електроенергії між основною територією України та неконтрольованої зоною АТО. Дозволена лише оплата перетоків.

Також постановою забороняється імпорт електроенергії в Україну через неконтрольовану зону АТО.

Розпоряджатися передачею та поставками електроенергіі на неконтрольованої території буде відокремлений підрозділ "Укренерго" – Донбаська електроенергетична система, отримуючи оплату за свої послуги від "ЛЕО" і "ДТЕК Донецькобленерго".

Постанова набуває чинності з 7 травня 2015 року і діє до повного відновлення конституційного ладу України на неконтрольованої території.

Читайте також: Україна витратила 1 млрд доларів на газ і електроенергію окупованому Донбасу - Яценюк

Раніше повідомлялося, що Порошенко схвалив право Кабміну розпоряджатися електроенергією в зоні АТО.

18 лютого прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк розпорядився зупинити розрахунки за електроенергію, вироблену на непідконтрольних Києву територіях. 23 лютого був затверджений список відповідних організацій.