UA / RU
Підтримати ZN.ua

Кабмін тимчасово обмежив імпорт російських міндобрив

Питання поставок добрив із РФ вже традиційно підняли напередодні посівної.

Кабінет міністрів України прийняв рішення тимчасово обмежити імпорт мінеральних добрив із Росії. Відповідне рішення було прийнято на засіданні уряду в середу, 14 березня.

"Даємо два доручення Мінекономіки, першому віце-прем'єру: підготувати необхідні рішення до наступного засідання уряду, а що стосується часових обмежень - доручення прийняти зараз рішення про введення тимчасових обмежень і, відповідно, доручити Мінекономіки разом із Мін'юстом та іншими міністерствами оформити це рішення", - заявив прем'єр-міністр Володимир Гройсман після обговорення відповідного питання в уряді.

У свою чергу Міжвідомча комісія з міжнародної торгівлі ініціювала підвищення антидемпінгових мит на мінеральні добрива аміачної групи, а також розширення переліку позицій, на які поширюється їх дія.

"Зараз йде мова, що Міжвідомча комісія з міжнародної торгівлі ... прийме рішення про збільшення кількості кодів, на які застосовуються мита, щоб не було того, про що говорять депутати - коли російські виробники під одними кодами експортували інші товари і не сплачували мит. друге - перегляне розмір мит, щоб вони дійсно були ефективними і захищали національного виробника, - заявила заступник міністра економічного розвитку і торгівлі, торговий представник Наталія Микольська.

Зазначимо, що нещодавно перший віце-прем'єр-міністр - міністр економічного розвитку і торгівлі Степан Кубів запропонував Верховній Раді приступити до розгляду законопроекту про введення нульової митної ставки при ввезенні мінеральних добрив. За його словами, мова йшла про постачання добрив з країн ЄС.

Нагадаємо, що у лютому 2017 року Міжвідомча комісія з міжнародної торгівлі призупинила дію антидемпінгових заходів щодо імпорту в Україну деяких азотних добрив походженням з Росії.

Однак у вересні 2017 року Міністерство економічного розвитку і торгівлі України вже ввів санкції щодо низки підприємств групи "Єврохім", а також інших російських постачальників міндобрив. Санкції у вигляді призупинення зовнішньоекономічної діяльності таких суб'єктів були введені за поданням Головної військової прокуратури Генеральної прокуратури України.