UA / RU
Підтримати ZN.ua

Кабмін створив робочу групу для виконання вимог МВФ

Робоча група буде тимчасовим консультативно-дорадчим органом уряду

Кабінет міністрів створив міжвідомчу робочу групу для координації переговорного процесу з Міжнародним валютним фондом. Очолить її урядовий уповноважений з питань управління державним боргом Юрій Буца

Відповідне рішення уряд ухвалив на засіданні в середу, 21 жовтня, повідомляє пресслужба Мінфіну.

Як зазначається, робоча група буде тимчасовим консультативно-дорадчим органом уряду, який утворений для виконання зобов'язань української сторони.

До того ж до складу групи увійдуть заступник міністра фінансів з питань європейської інтеграції Юрій Драганчук, на якого покладені обов'язки заступника голови групи, радник міністра фінансів Юлія Пашко, а також начальник відділу співробітництва з МВФ Управління міжнародного співробітництва Міністерства фінансів Дмитро Манцуров - секретар робочої групи.

«Відповідно до графіка, в червні був затверджений план по скороченню NPL [частка проблемних кредитів] державних банків. Також в червні була спрощена процедура зміни постачальників газу для побутових споживачів. У вересні ми прийняли необхідне законодавство для роботи ДПС та Держмитслужби як єдиної юридичної особи. НКРЕКУ було прийнято рішення про встановлення тарифів на опалення, органи місцевого самоврядування майже завершили встановлювати свої тарифи», - розповів словами Драганчук.

Читайте також: Зеленський впевнений, що співпраці України з МВФ, Світовим банком і ЄБРР нічого не загрожує

Нагадаємо, раніше аналітики Morgan Stanley повідомили, що плани уряду України профінансувати частину дефіциту, закладеного в проєкті держбюджету-2021, за допомогою розміщення облігацій внутрішньої держпозики (ОВДП) занадто завищені, а значить   необхідно домовлятися про фінансування з МФВ.

Однак аналітики відзначають, що, з урахуванням кількості поточних невирішених питань за програмою України з МВФ, отримання навіть одного траншу на $0,7 млрд в цьому році виглядає сумнівним, йдеться в матеріалах інвестиційного банку.

У Мінфіні заявили про те, що не зможуть покрити дефіцит бюджету у 2021 році без траншів МВФ. Повідомлялося про те, що валовий зовнішній борг України виріс на $2,5 млрд, до 122,8 млрд доларів. При цьому практично всі пікові виплати за боргами припадають на IV квартал. Уряд, центральний банк, підприємства і банки за IV квартал 2020 року мають виплатити 5,587 млрд доларів, з яких 71 млн доларів - борг Міжнародному валютному фонду (МВФ).