UA / RU
Підтримати ZN.ua

Кабмін прийняв рішення про випуск ПДВ-облігацій

Номінальна вартість однієї облігації складе 1 тис. грн, термін обігу - п'ять років, ставка прибутковості - на рівні облікової ставки Нацбанку.

На виїзному засіданні уряду у Миколаєві в середу, 21 травня, Кабінет Міністрів прийняв постанову "Про випуск облігацій внутрішньої державної позики для відшкодування сум податку на додану вартість".

Під час засідання, прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк підкреслив, що за попередньої влади держава "фактично забрала у бізнесу близько 17 мільярдів гривень, не сплативши податок на додану вартість": "І зараз ми в щоденному режимі погашаємо поточний ПДВ".

Так званий прострочений ПДВ, накопичений за останні кілька років, за словами Яценюка, уряд віддає у державні інвестиційні папери: "Під ці державні інвестиційні папери кожен суб'єкт підприємницької діяльності прозоро зможе отримати кошти у банківській системі України".

Постанова Кабінету Міністрів передбачає, що номінальна вартість облігації внутрішньої державної позики для відшкодування сум ПДВ становитиме 1000 гривень, термін обігу - п'ять років, ставка прибутковості - на рівні облікової ставки Національного банку.

Обсяг випусків облігацій визначається Міністерством фінансів у межах граничного обсягу, визначеного Кабінетом Міністрів, згідно з затвердженими Мінфіном реєстрами інвентаризації платників.

Згідно з документом, погашення облігацій здійснюється шляхом проведення кожні шість місяців протягом терміну їхнього обігу виплат з погашення основної суми боргу у розмірі 10% їхньої номінальної вартості та доходу за облігаціями.

Облігації випускають у бездокументарній формі у вигляді записів на рахунках у цінних паперах у Національному банку.

Постановою Уряд доручив Міндоходів у двотижневий термін забезпечити подання матеріалів інвентаризації платників податку, в яких є відповідні суми податку для визначення граничного обсягу випуску зазначених облігацій; у двомісячний термін - реєстрів проведеної інвентаризації, складених на підставі заяв платників податків про оформлення відшкодування зазначених облігацій для їхнього затвердження. !zn